fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne iznad 65 USD

Cijene nafte stabilne iznad 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD budući da se pažnja investitora nakon stišavanja napetosti između Sjedinjenih AMeričkih Država (SAD) i Irana okreće najavljenom ovosedmičnom potpisivanju inicijalnog trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,01 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 59,1 USD, prenosi Hina.

Cijene nafte skočile su na najviši nivo u gotovo četiri mjeseca nakon što je SAD bespilotnim letjelicama usmrtio iranskog zapovjednika Kasima Sulejmanija. Iran je uzvratio raketnim napadom na američke baze u Iraku.

Vašington i Teheran ipak su se odmaknuli s ivice direktnog sukoba, što je stišalo nervozu na naftnim tržištima. Tako je cijena barela na londonskom tržištu u prošloj sedmici nakratko došla do 71,75 USD da bi u petak završila ispod 65 USD.

“Smatramo da se cijene nafte neko vrijeme vjerovatno neće značajnije mijenjati s obzirom na stišavanje američko-iranskih napetosti i posljedično napuštanje procjena o mogućim poremećajima u snabdjevanju”, kazao je Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

On je kazao da bi ove sedmice trebalo da bude potpisana Faza 1 trgovinskog sporazuma SAD i Kine, ali čini se da je sporazum u velikoj mjeri već uračunat u cijene i malo je vjerovatno da će im dati snažan podsticaj.

Sporazum bi trebalo da bude potpisan u srijedu u Vašingtonu. Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvao je najmanje 200 ljudi na ceremoniju potpisivanja, ali dvije zemlje još nijesu doradile pojedinosti dokumenta koji će biti potpisan.

Trenutno su cijene na fizičkom tržištu nafte u Londonu 72 centa više od onih na terminskim tržištima. U prethodnoj sedmici ta razlika je iznosila 84 centa. Na američkom tržištu razlika se smanjila sa 23 na samo četiri centa.

Takva je pojava na tržištu obično znak stišavanja bojazni od poremećaja u snabdjevanju, podsjeća Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 67,04 USD, što znači da je oslabila 22 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije