fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne na oko 62 USD

Cijene nafte stabilne na oko 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima na oko 62 USD, balansirajući između nade da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina mogle uskoro riješiti trgovinski spor i zabrinutosti za svjetski ekonomski rast.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 52,82 USD, prenosi Hina.

Raspoloženje na tržištima ponovo je podigla nada da će Vašington i Peking, možda, izbjeći pravi trgovinski rat. Trodnevni pregovori završili su bez konkretnih najava, ali bi dvije strane do kraja mjeseca mogle održati još jedan sastanak na visokom nivou.

”Raspoloženje se znatno popravilo, a optimizam zbog trgovinskih pregovora raspirio je apetit za rizikom”, saopštio je predstavnik London Capital Groupa, Jasper Lawler.

Rast cijena zakočila je zabrinutost za svjetsku ekonomiju, s obzirom na učestale naznake da bi kineski ekonomski rast u prošloj i ovoj godini mogao biti najslabiji od 90-ih godina prošlog vijeka.

Većina analitičara snizila je procjene svjetskog ekonomskog rasta u ovoj godini ispod tri odsto, a neki strahuju i od recesije uslijed trgovinskih sporova i spiralnog povećanja zaduženosti.

Kada je riječ o ponudi, tržišta podržava smanjena nabavka iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača, predvođenih Rusijom. Oni su odlučili da smanje proizvodnju od početka ove godine za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi podstakle smanjivanje zaliha i podržali tržišta.

Dodatnu podršku cijenama pruža i smanjeni izvoz nafte iz Irana od novembra prošle godine kada je SAD ponovo Teheranu uveo sankcije zbog nuklearnog programa.

Nastojanja vodećih proizvođača neutralizuje veća proizvodnja u SAD, koja je u prošloj godini porasla za dva miliona barela dnevno, na rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

U konsultantskoj kući JBC Energy procijenili su ove sedmice da je početkom ove godine ”znatno premašeno 12 miliona barela dnevno”.

OPEC je u petak objavio da je cijena barela referentne korpe njihove nafte u četvrtak iznosila 59,48 USD, što znači da je porasla 1,24 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije