fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilno iznad 63 USD

Cijene nafte stabilno iznad 63 USD

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 63 USD za barel, podstaknute očekivanjima da će Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) uskoro postići trgovinski sporazum, a Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) produžiti primjenu smanjene proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na petak, na 63 USD, nakon što je u prošloj sedmici porasla 1,3 odsto. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 57,07 USD.

“Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine te sastanak OPEC-a početkom decembra dva su najveća događaja u kratkom roku koje trgovci naftom pomno prate”, rekla je Margaret Yang iz CMC Marketsa.

SAD i Kina, dvije najveće svjetske ekonomije, već 16 mjeseci vode trgovinski rat koji usporava rast svjetske ekonomije. Zbog toga analitičari smanjuju procjene rasta potražnje za naftom i izražavaju zabrinutost zbog moguće prezasićenosti tržišta naftom u narednoj godini.

Predstavnici Kine i SAD u subotu su održali „konstruktivne razgovore” o trgovini na visokom nivou, dok je OPEC prošle sedmice objavio da očekuje pad potražnje za naftom u narednoj godini.

Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici razgovarati o daljoj strategiji proizvodnje na svom sastanku 5. i 6. decembra u Beču. Postojeći sporazum o smanjenju proizvodnje članica tog naftnog kartela na snazi je do marta.

Odvojeno je OPEC na svojim službenim stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 63,12 USD, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...