fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte u Londonu nepromijenjene

Cijene nafte u Londonu nepromijenjene

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte se u ponedjeljak na londonskom tržištu nijesu mijenjale, dok su u Njujorku porasle, zbog sve čvršćeg uvjerenja trgovaca da će smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača spriječiti nakupljanje neiskorišćenih zaliha goriva.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,19 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 55,96 USD.

Najveću podršku cijenama pruža smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, prenosi Hina.

“Naši podaci zaista govore da će razlika između ponude i potražnje u prvoj polovini ove godine biti najmanja u prethodnih više godina, pa određeni stepen podrške cijenama za sada jednostavno ima smisla”, navode u izvještaju analitičari konsultantske firme JBC Energy.

Rafinerije širom svijeta ujedno su prisiljene da plate više kako bi se snabdjele srednje teškom ili teškom kiselom naftom, poput one proizvedene u Iranu i Venecueli, zemljama pod američkim sankcijama.

Rast cijena zakočio je podatak o padu prodaje automobila na kineskom tržištu u januaru, koji je iznova pojačao zabrinutost za drugu po veličini svjetsku ekonomiju.

Analitičari ipak ocjenjuju da osnovni trend za sada uvjerljivo pokazuje rast cijena sirove nafte u predstojećem periodu.

“Puno je faktora neizvjesnosti koji bi mogli značajno da utiču na cijene nafte. Sjetite se samo nepredvidivog Donalda Trumpa, Brexita, trgovinskih pregovora ili čak obnove trenutno blokirane libijske i venecuelanske proizvodnje”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

On je kazao da najnoviji dostupni podaci najavljuju ipak smanjenje razlike između ponude i potražnje.

“Nije baš preporučljivo plivati ​​protiv struje a ona trenutno ocrtava rast cijena”, dodao je Varga.

Kočnica cijenama bio je i podatak iz izvještaja firme Baker Hughes o tri novoaktivirana bušotinska postrojenja u Sjdinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, koji najavljuju dalje povećanje američke ponude nafte.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 64,87 USD, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije