fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene ostale iznad 62 USD

Cijene ostale iznad 62 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 62 USD, budući da su očekivanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njegovih saveznika da će nastaviti s rezovima proizvodnje poništila uticaj zabrinutosti zbog usporavanja ekonomije i potražnje.

Na londonskom tržištu je cijena barela ojačala devet centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 62,38 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 38 centi, na 53,64 USD, prenosi Hrportfolio.

Rusija je u ponedjeljak saopštila bi mogla podržati produženje smanjenog snabdjevanja pod vođstvom OPEC-a, na snazi od januara, dok su cijene dionica na svjetskim berzama porasle nakon što je Kina ublažila pravila finansiranja u nastojanju da oslabi usporavanje ekonomije, što je takođe podržalo cijene nafte.

“Cijene su dobile podršku zbog mogućnosti da će OPEC-ova proizvodnja nafte ostati ograničena i nakon sredine godine”, rekao je analitičar Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Međutim cijena barela je na londonskom tržištu ipak smanjena gotovo 20 odsto u odnosu na najviši nivo u ovoj godini iznad 75 USD u aprilu, pod pritiskom ekonomskog usporavanja koje ugrožava potražnju za naftom.

“Čak ni planirana ili nenamjerna ograničenja snabdjevanja za više od četiri miliona barela dnevno nijesu bila dovoljna da podrže cijene tokom zabrinutosti za ekonomski rast u zadnje dvije sedmice. Trenutni izgledi cijena nafte i dalje ostaju nejasni”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

OPEC s partnerima, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, od početka godine smanjuje proizvodnju kako bi podržala cijene.

Predstavnici zemalja OPEC+ sastaće se krajem juna ili početkom jula da bi odlučili hoće li produžiti rezove. Ruski komentari u ponedjeljak, kao i komentari iz prošle sedmice iz Saudijske Arabije povećavaju očekivanja da će taj sporazum biti obnovljen.

Iako je dugotrajno obuzdavanje ponude podrška cijenama, zabrinutost zbog usporavanja potražnje i ekonomskog rasta pritiska raspoloženje na tržištima.

Analitičari očekuju da će potrošnja goriva posustajati, kao i globalna ekonomija. Kompanija za savjetovanje u energetici FGE objavila je da bi rast globalne potražnje za naftom mogao u ovoj godini biti ispod milion barela dnevno, u odnosu na prethodno procijenjeni raspon između 1,3 i 1,4 miliona barela dnevno.

OPEC+ nastoji da zaustavi rast zaliha, a očekuje se i da će novi američki sedmični izvještaji pokazati smanjenje zaliha za skromnijih 500 hiljada barela.

Analitičari su procijenili da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale 500 hiljada barela. Američki institut za naftu (API) svoj će izvještaj objaviti kasnije u utorak.

OPEC je objavio cijenu barela referentne korpe nafte njegovih članica, koja je u ponedjeljak 63,01 USD i bila 30 centi viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije