fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene pale zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

Cijene pale zbog zabrinutosti za kinesku potražnju

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 62 USD zbog bojazni da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno uticati na potražnju za naftom u Kini, velikom svjetskom potrošaču.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržišta pomno prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja respiratornog korona virusa obustavila javni prevoz u deset gradova. Zdravstvene vlasti strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine, kada milijuni Kineza putuju unutar zemlje, ali i širom svijeta.

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu pa bi ograničenje putovanja uticalo i na procjene potražnje za energentima.

“Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja”, kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

On je dodao da je uticaj ograničenja još veći budući da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju.

Značajniji pad cijena zakočio je novi službeni izvještaj o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 450 hiljada barela.

Oporavak cijena ograničava podatak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su zalihe u industrijalizovanim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka.

OPEC je krajem 2017. zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio da smanji snabdijevanje za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi spustio zalihe na petogodišnji prosjek i podupro cijene.

Krajem prošle godine smanjili su snabdijevanje za dodatnih 500 hiljada barela dnevno, na ukupno 1,7 miliona. Njihov sporazum ističe u martu.

Saudijski ministar za naftu rekao je da su na sljedećem redovnom sastanku u martu spremni da razmotre sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje.

Odvojeno je OPEC objevio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,26 USD, što znači da je bila 1,4 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije