fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene porasle nakon iranske zaplijene britanskog tankera

Cijene porasle nakon iranske zaplijene britanskog tankera

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima više od dva odsto, zbog zabrinutosti da bi nakon iranske zaplijene britanskog tankera u Persijskom zalivu moglo doći do prekida snabdijevanja iz tog vrlo važnog područja za svjetske isporuke nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 2,26 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,88 USD, prenosi HRportfolio.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,03 odsto većoj cijeni od 56,76 USD.

Prošle sedmice cijena barela na američkom tržištu pala je više od sedam odsto, a u Londonu više od šest odsto.

„Tenzije oko Irana vjerovatno su povećale već visoku premiju zbog geopolitičkog rizika”, navodi se u bilješci JBC Energy-ja.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je u petak da je zauzela britanski naftni tanker u Persijskom zalivu, kao odgovor na britansku zaplijenu iranskog tankera ranije u julu.

Taj potez povećao je strah od mogućih prekida snabdijevanja u Hormuškom tjesnacu na ušću u Persijski zaliv, kroz koji prolazi oko petine ukupnih svjetskih isporuka nafte.

Rast cijena ublažen je viješću da je libijsko naftno polje Sharara, najveće u zemlji, u ponedjeljak nastavilo da radi sa pola kapaciteta proizvodnje, nakon što je od petka bilo zatvoreno.

To je uzrokovalo gubitke proizvodnje od oko 290 hiljada barela dnevno.

Podaci od kraja prošle sedmice pokazali su da su isporuke sirove nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, u maju pale na najniži nivo u posljednjih godinu i po.

Špekulativni novac vraća se na tržišta nafte kao odgovor na eskalaciju spora između Irana, Sjednjenih Američkih Država (SAD) i drugih zapadnih zemalja koje su uključene u događaje u Persijskom zalivu, uz istodobne naznake pada ponude.

Iranska otmica broda na najvažnijem plovnom putu svjetske trgovine naftom predstavlja posljednju eskalaciju u tromjesečnom sukobu sa Zapadom, koji je započeo nakon stupanja na snagu američkih novih i strožih sankcija Iranu početkom maja.

Goldman Sachs je u nedjelju snizio prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godinu na 1,275 miliona barela dnevno, navodeći kao razlog slabu globalnu ekonomsku aktivnost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica iznosila 62,93 USD, što znači da je pala 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije