fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene porasle zbog optimizma u vezi trgovinskog sporazuma

Cijene porasle zbog optimizma u vezi trgovinskog sporazuma

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 USD, podstaknute nadom da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina riješiti trgovinski spor i da će Vašington ukinuti carine na dio kineskog uvoza.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 62,8 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 58 centi višoj cijeni od 57,12 USD, prenosi Hina.

Kina traži od američkog predsjednika Donalda Trumpa da u prvoj fazi trgovinskog sporazuma ukine više carina, uvedenih u septembru ove godine.

Time bi se ublažile štete koje je trgovinski spor nanio ekonomijama dva vodeća potrošača nafte u svijetu.

“Ukidanje pojedinih carina trebalo bi da rezultira djelimičnim oporavkom potražnje za naftom, paralelno oporavku privrede i trgovine”, rekao je Han Tan iz FXTM-a.

Podršku cijenama nafte pruža i smanjenje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, slabiji dolar i pojačano zapošljavanje u SAD-u u oktobru.

Trenutno vodeći proizvođači na čelu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom smanjuju proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Iz OPEC-a su najavili da će u narednih pet godina smanjivati snabdijevanje zbog povećanja proizvodnje iz škriljaca u SAD-u i drugim zemljama.

Očekuju da će do 2024. godine proizvodnja nafte i drugih tekućih proizvoda na nivou grupe pasti na 32,8 miliona barela dnevno.

Pažnja se sada okreće sedmičnim izvještajima o zalihama u SAD-u. Analitičari očekuju da će pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, ali pad zalihe derivata.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62 USD, što je 1,81 USD više nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije