fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene spustila zabrinutost za potražnjom usljed širenja koronavirusa

Cijene spustila zabrinutost za potražnjom usljed širenja koronavirusa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 56 USD budući da je naglo širenje koronavirusa van Kine zabrinulo ulagače zbog mogućeg uticaja na naftnu potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 2,35 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,16 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,05 USD nižoj cijeni, od 51,33 USD.

Trgovci zabrinuto prate širenje koronavirusa, iskazano u većem broju smrtnih slučajeva u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, prenosi Hrportfolio.

Južnokorejski grad Daegu, četvrti po veličini, sve je izolovaniji zbog naglog povećanja broja zaraženih. Seul je izvijestio o sedmom smrtnom slučaju, podigavši na najviši nivo vanredno stanje zbog zarazne bolesti.

Italija je tokom dana izvijestila o sedam smrtnih slučajeva i 150 zaraženih. Iran je zabilježio 61 slučaj zaraze i 12 smrtnih slučajeva, što je podstaklo Avganistan, Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Tursku da ograniče putovanja i doseljavanje iz te zemlje.

“Razvoj događaja proteklog vikenda snažno nas je podsjetio da je koronavirus trenutno nezaustavljiva sila”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Stephen Innes iz AxiCorpa kazao je da ne bi trebalo podcjenjivati poremećaje u ekonomiji, budući da bi moćni virus mogao prouzrokovati ogroman pad poslovnih aktivnosti u cijelom svijetu, i to do sada neviđenih razmjera.

Kineski predsjednik Xi Jinping kazao je u nedjelju da će najveći svjetski potrošač energenata prilagoditi politiku kako bi ublažio uticaj epidemije na ekonomiju.

Analitičari američke investicione banke Goldman Sachs smatraju da će cijene sirovina zahvaljujući kineskim podsticajnim mjerama ponovo krenuti uzlaznom putanjom, ali tek nakon mogućeg naglog pada.

“Zbog obećanih podsticaja tržišta sirovina reaguju poput tržišta dionica, što stvara rizik oštre korekcije”, podsjetili su u bilješci klijentima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 58,17 USD, što znači da je bila 77 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Pirc Musar: Crna Gora predvodnica u integracijama

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je predvodnica u integracijama i Slovenija će joj pružiti...