fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCijene struje ostaju iste

Cijene struje ostaju iste

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem neće se mijenjati, dok će iznosi na računima biti oko pola procenta niži, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su objasnili da je tome doprinijela njihova odluka da ne iskoriste zakonsko pravo i traže izmjene cijena električne energij, ali i Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da smanji regulatrono dozvoljeni prihod za Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Odluka RAE je, kako su kazali, prouzrokovala umanjenja ukupnog računa za dominantna dvotarifna brojla od 0,4 odsto.

“EPCG je, anailizirajući tržište elektične energije i uzimajući u obzir izuzetnu pogonsku spremnost elektrana, dobru hidrolosku situaciju i stanje akomulacija, ali i efikasnost elektrana zbog strateskih investicija u kapitalne remonte, odlučila da ne iskoristiti zakonsko pravo i tražiti imjenu cijena struje za ovu godinu”, rekli su iz elektroenergetske kompanije.

Oni su dodali da je činjenica da EPCG znatno bolje zarađuje od prekogranične prodaje energije na veliko nego od prodaje struje krajnjim kupcima u Crnoj Gori, tako da u posljednje dvije godine to predstavlja glavni razlog pozitivnog poslovanja kompanije.

Iz EPCG su podsjetili da cijene električne energije za domaćinstva i male kupce zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi, HUPX.

EPCG je kao snabdjevač u obavezi da obezbijedi energiju i redovno snabdijeva sve kupce po regulisanoj cijeni koja je znatno manja od tržišne.

EPCG stoga, kako su kazali, pokušava da nađe balans između potrebe njene tržišne valorizacije i materijalne mogućnosti svojih kupaca.

EPCG kao snabdjevač ima ograničavajući element, jer cijena ne može biti veća od srednje vrijednosti fjučersa za narednu godinu ostvarenih u septembru na berzi kao i trenutna cijena energije u Crnoj Gori za domaćinstva i male kupce.

Najčitanije