fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCRBC oslobođen plaćanja 24 miliona carina i akciza

CRBC oslobođen plaćanja 24 miliona carina i akciza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni izvođač radova na autoputu, kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC), od maja 2015. godine do danas oslobođen je od plaćanja 24 miliona EUR za carinu i akcizu, pokazuju podaci Uprave carina.

Iz resora koji vodi Vladan Joković Danu su nedavno dostavljeni podaci u vezi sa carinama i akcizama za prošlu i dio ove godine, dok su im prošle godine proslijedili podatke za preostale tri godine.

Ukupan iznos koji CRBC nije platio za carinu iznosi 20,4 miliona, dok se na akcize odnosi 3,6 miliona EUR.

Iz Uprave carina su saopštili da je Zakonom o autoputu Bar–Boljare propisano oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala namijenjenog za izgradnju autoputa, opreme namijenjene za ugradnju u objekte autoputa i za izgradnju autoputa i postrojenja namijenjena za ugradnju u objekte autoputa i za izgradnju autoputa.

“Pravo na oslobođenje od plaćanja carine na uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja ima izvođač radova na izgradnji autoputa, što znači da su samo ove tri grupe proizvoda, prilikom njihovog uvoza od izvođača radova, oslobođene od plaćanja carine. Za sve ostale proizvode carina se obračunava po propisanoj stopi za odnosni proizvod“, objasnili su iz Uprave carina.

Porez na dodatu vrijednost (PDV) za sve proizvode, pa i navedene, koju uvozi izvođač radova obračunava po stopi od nula odsto, uz propisani uslov podnošenja kontrolne markice koju izdaje Poreska uprava (PU).

Autoput je počeo da se radi 11. maja 2015. godine uz rok da bude završen do 11. maja ove. Taj datum je probijen, odnosno dogovoren je novi 30. septembar 2020. godine.

Podaci Uprave carina pokazuju da je CRBC u ovoj godini, do 1. maja, oslobođen plaćanja carine od 20,9 hiljada. U prošloj godini je bio oslobođen za iznos od 476,6 hiljada, 2017. godini 10,3 miliona, godinu ranije 1,03 miliona, a u 2015. godini 8,6 miliona EUR.

Kada je u pitanju akciza, do prvog kvartala ove godine nije plaćena akciza od 147,9 hiljada, prošle godine od 1,8 miliona, 2017. godine 1,22 miliona, 2016. oslobođeni su 409 hiljada, a prve godine izgradnje 43,3 hiljade EUR.

Ti podaci se odnose samo na kineski CRBC, koji je za radove na autoputu angažovao preko 100 podizvođača.

Domaći podizvođači su dobili poslove vrijedne oko 400 miliona, od čega se samo na Bemax odnosi 235 miliona EUR. Oni su, takođe, kao i CRBC oslobođeni plaćanja carina, akciza i PDV-a.

Najčitanije