fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora atraktivna za ulaganja

Crna Gora atraktivna za ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju za ulaganja zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike i brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Rezultati koje crnogorska ekonomija ostvaruje u prethodnim godinama i koji su nastavljeni u prvom kvartalu tekuće, daju nam za pravo da konstatujemo da je Crna Gora destinacija u usponu”, saopštio je Golubović na poslovnom susretu crnogorskih i kineskih privrednika, koji je organizovala Ambasada Kine.

Iz PKCG je saopšteno da je Kina drugi spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mjestu kada je riječ o izvozu. Robna razmjena ostvarena u prošloj godini iznosila je 270,6 miliona EUR, što je u odnosu na prethodnu godinu više 18,8 odsto.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 41,34 hiljade turista iz Kine, koji su ostvarili 94,78 hiljada noćenja.

“Prepoznajući činjenicu da turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmjerenog upravo na ovu ciljnu grupu. Naša namjera je da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi podstakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprinijeli povećanju broja turista iz udaljenih djelova svijeta”, rekao je Golubović.

On je kazao da je važno ulaganja u energetsku infrastrukturu, a posebno postavljanja podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, čime će se ostvariti direktna veza tržišta jugoistočne i zapadne Evrope.

“Na ovaj način valorizovaćemo bogate energetske potencijale regiona, pa koristim priliku da pozovem vaše kompanije da investiraju u oblast energetike i iskoriste benefite koje će donijeti realizacija ovog projekta”, naveo je Golubović.

Govoreći o ulaganjima koja se realizuju u saobraćajnu infrastrukturu, posebno apostrofirajući izgradnju autoputa Bar-Boljare, Golubović je kazao da su domaće kompanije pouzdan partner kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC).

On je pozvao kineske kompanije da koriste komparativne prednosti Luke Bar čija geografska pozicija omogućava skraćenje vremena prevoza i smanjenje ukupnih troškova transporta.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije