fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora jedina u regionu u minusu po stranim investicijama

Crna Gora jedina u regionu u minusu po stranim investicijama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini, prema izvještaju koji je objavila Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), povećan je u svim zemljama Zapadnog Balkana osim u Crnoj Gori, saopštili su predstavnici Građanskog pokreta URA.

Član Glavnog odbora URA, Eldin Dobardžić, kazao je da je Crna Gora jedina u regionu zabilježila pad od čak 12 odsto SDI u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim riječima, to je samo pokazatelj nestručnosti i nespremnosti vladajuće većine da poboljšava crnogorsku ekonomiju i radi na njenom kontinuiranom unaprjeđenju.

“Sve ostale zemlje u regiona prestigle su Crnu Goru u privlačenju SDI. Imamo Sjevernu Makedoniju koja bilježi pravi bum u investicijama u regionu, rast od 260 odsto u odnosu na 2017. Srbija ima rast od čak 44 odsto, Albanija 13 odsto, a Bosna i Hercegovina (BiH) od četiri odsto”, naveo je Dobardžić u saopštenju.

U Građanskom pokretu URA razlog za pad SDI vide i u kontinuiranoj političkoj krizi u Crnoj Gori.

“Ta kriza traje od 2016. godine, pa čak i prije toga. Zasigurno da strani investitori neće birati one destinacije za svoja ulaganja u kojima svakog dana izađe po neka afera nadležnih, a političke strasti i razmirice se kontinuirano potpaljuju”, rekao je Dobardžić.

U pogledu ekonomskih politika iz URA su predložili razvijanje ekonomske diplomatije i sistema e-uprave, smanjenje birokratije, braunfild investicije i poreske olakšice stranim direktnim investicijama.

“Država bi trebalo za početak da unaprijedi Zakon o slobodnim zonama na način da se omogući formiranje novih slobodnih zona u Crnoj Gori koje bi uz poseban sistem poreskih olakšica predstavljale povoljan ambijent za privlačenje investicija”, smatra Dobardžić.

On je rekao da se Crna Gora mora okrenuti ekonomskoj diplomatiji, kao i reformi Agencije za promociju stranih investicija, što bi rezultiralo većim stranim ulaganjima u budućnosti.

“Neophodno je u tom pravcu inicirati sve vidove saradnje i razmjene informacija ekonomskih i diplomatskih predstavništava sa državom. Osim toga prijeko je potrebno poboljšanje sistema e-uprave i formiranje ‘one stop shop’ servisa za investitore i nove kompanije koji bi predstavljao most između države i firmi”, dodao je Dobardžić.

On je rekao da je važno pokrenuti i braunfild investicije odnosno ulaganja u zapuštene fabričke pogone širom zemlje uz poseban set olakšica zainteresovanim investitorima kako bi im se omogućila upotreba neiskorišćenih nekretnina u državnom vlasništvu u svrhu obavljanja privrednih djelatnosti.

Najčitanije