fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija

Crna Gora jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija

Ningbou, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija na Mediteranu, posebno u području turizma, nekretnina, energetike i poljoprivrede, što potvrđuju investitori iz više od 100 država, saopštio je raniji crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je u Ningbou na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope na kome je promovisana saradnja u oblasti investicija i trgovine, kazao da ga doživljava kao snažan doprinos unapređenju saradnje između Kine i država Centralne i Istočne Europe.

“Crna Gora i Kina imaju izvrsne odnose koji su posljednjih godina poboljšani kroz Mehanizam 16 + 1 i Inicijativu Pojas i put. Ova saradnja snažno pojačava prijateljstvo naših država i naroda”, rekao je Vujanović.

On je, kako je saopšteno iz njegove Kancelarije, naveo da je Crna Gora od osnivanja aktivni učesnik Mehanizma i zadovoljna je postignutim posebno na području infrastrukture kao ključnog razvojnog prioriteta. Crna Gora koristi značajan dio povlaštenog kreditnog paketa za infrastrukturne projekte za poboljšanje infrastrukture i ubrzanje privrednog rasta.

“Crna Gora je započela izgradnju autoputa koji će povezivati Jadransku obalu sa Srbijom i Centralnom i Zapadnom Europom. Ovaj najveći infrastrukturni projekt u istoriji Crne Gore ostvaruje se sa China Road and Bridge Corporation (CRBC)”, kazao je Vujanović.

Istovremeno, Vlada Crne Gore stvara preduslove za nastavak izgradnje ostalih dionica autoputa.

“Ohrabrujemo kineske kompanije da pokažu interes za ovaj projekt kroz javno-privatno partnerstvo”, dodao je Vujanović.

On je, ukazujući na važnost trgovine, naglasio izvanredni potencijal Luke Bar, značajnog pomorskog i prometnog središta, sa posebno vrijednim referencama. Ona bi mogla biti lučki koridor na Jadranu i povećati trgovinu između Europe i Azije.

“Crna Gora je obnovila svoju nezavisnist prije samo 13 godina, ali nezavisna Crna Gora postigla je ogromne rezultate u vanjskoj politici i razvoju svoje ekonomije. U prethodnim godinama jačali smo makroekonomsku stabilnost uz realni rast ekonomije po stopi od 4,8 odsto, bruto domaćim proizvodom (BDP) i na 46 odsto smo prosjeka EU”, podsjetio je Vujanović.

Crna Gora je članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU, CEFTA-om, EFTA-om, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, omogućavajući pristup za više od 800 miliona potrošača.

“Želio bi ukazati na brojna ulaganja u turizamu.To je dovelo do značajnog rasta ovog sektora, čiji su prihodi iznose 23 odsto BDP-a. Crna Gora je pozicionirana kao ekskluzivna turistička destinacija”, naveo je Vujanović.

Crna Gora, kako je ocijenio, ima velika očekivanja od sticanja crnogorskog državljanstva za istaknute poslovne ljude koji ulažu u područja od posebnog značaja za ekonomski razvoj Crne Gore. Proces je izuzetno transparentan i pouzdana je provjera kredibiliteta investitora.

Najčitanije