fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora najbrže rastuća evropska turistička destinacija

Crna Gora najbrže rastuća evropska turistička destinacija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, prema posljednjem izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC), prepoznata kao najbrže rastuća destinacija među 33 evropske zemlje koje su članice te međunarodne organizacije.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, učestvovala je u radu generalne sjednice Skupštine ETC-a, koja se održala u Varšavi.

Na sjednici su odobrena sredstva za zajedničku marketinšku kampanju, koju će Crna Gora i Srbija realizovati u partnerstvu sa ETC na tržištima Kine, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade, pod sloganom Wild Soul of Europe – Slow Adventure, u periodu od novembra do oktobra naredne godine. Ukupna vrijednost projekta je 340 hiljada EUR.

„Crna Gora je na ovoj sjednici imenovana za člana Odbora direktora ETC-a, u narednom dvogodišnjem mandatu, pored Mađarske, Slovačke, Latvije, Norveške, Monaka i Švajcarske“, saopšteno je iz NTO-a.

U izvještaju ETC-a se navodi da je potražnja za evropskim turizmom zadržala uzlaznu putanju tokom prvog dijela ove godine. Gotovo sve destinacije, članice ETC, zabilježile su značajan porast turističkih dolazaka, među kojima balkanske destinacije biježe najveći uspjeh.

„Crna Gora je na prvom mjestu po ostvarenom rastu, a zatim slijede Turska, Slovenija i Grčka, što je u izvještaju ETC ocijenjeno kao rezultat aktivnosti tih destinacija na proširenju turističke sezone, diversifikaciji ponude i razvoju marketinških niša“, dodali su iz NTO-a.

Među udaljenim tržištima, na kojima ETC promoviše Evropu kao destinaciju, SAD i Kina se i dalje ističu po svom doprinosu rastu evropskog turizma sa udjelom od 11 odsto i četiri odsto. Veliki rast dolazaka sa kineskog tržišta bilježe južno-mediteranske destinacije. I u ovom slučaju lider Mediterana je Crna Gora, a slijede je Kipar i Hrvatska.

Izvršni direktor ETC-a, Eduardo Santander, saopštio je da kroz promociju transnacionalnih iskustava, ETC posebno nastoji da poveća vidljivost mnoštva proizvoda koji su na raspolaganju i stvoriti svijest o raznovrsnosti ponude regiona Evrope.

„Osnovni stub za postizanje održivog rasta evropskog turizma su javno-privatna partnerstva, slijedeći fokusirani pristup zajedničkim i ostvarivim ciljevima“, rekao je Santander.

Na sjednici u Varšavi usvojeni su Akcioni plan i budžet za narednu godinu, razmatrani su aktuelni i budući odnosi između ETC i Evropske komisije (EK), a predstavljene su i studije i rezultati istraživanja radne grupe ETC Market Intelligence Group (MIG), kao i realizovane i planirane aktivnosti radne grupe za marketing, u čijem radu učestvuju i predstavnici Crne Gore.

Najčitanije