fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage

Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora neće ostati imuna na odliv radne snage koji uveliko potresa zemlje regiona i šire, a čije posljedice se već uveliko osjećaju, upozorili su crnogorski privrednici.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) su kazali da postoji bojazan da veliki talas odliva tek predstoji, s obzirom na najave, prognoze i parametre sve većeg okretanja radno aktivnog stanovništva, prvenstveno mlađeg i visokokvalifikovanog, premа stranim tržištima.

„U ovom trenutku teško je napraviti procjenu uticaja emigracije, kao i ozbiljnih prijetnji starenja stanovništva na ekonomski razvoj, budući da ne raspolažemo zvaničnim podacima, niti je, shodno aktuelnim dešavanjima, na nivou države rađena analiza te vrste“, navodi se u saopštenju UPCG.

U UPCG smatraju da će odliv radnika, ukoliko se nastavi ovim tempom, biti razoran po crnogorsko tržište rada, posebno ako se ima u vidu da se Crna Gora godinama unazad borila sa nedostatkom adekvatne radne snage i nadomješćivala je zapošljavanjem strane, posebno iz regiona, a koja se sada okreće evropskom tržištu i Hrvatskoj.

Oni su dodali da mnogo govori i podatak da je Hrvatska, prije samo nekoliko godina, odobravala kvotu od svega par hiljada za zapošljavanje stranaca, da bi ove godine cifru povećala na 65,1 hiljadu i najavila ukidanje kvote kao vid ograničenja.

„Osim te mjere, Hrvatska je usvojila i model trajnih domaćih sezonaca kojima se omogućuje ostvarivanje ličnog dohotka i osiguranja tokom cijele godine, preciznije – i van radne turističke sezone. Sve to preduzima kako ne bi dovela do usporavanja ekonomskog rasta i smanjenja konkurentnosti domaće privrede, te negativnog uticaja demografskog kretanja stanovništva na državne fondove“, rekli su iz UPCG.

Oni su kazali da će dodatnim najavljivanjem otvaranja tržišta pojedinih evropskih država, nedostatak radnika vrlo brzo postati ključni problem crnogorske privrede, ne samo u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva, već i mnogih drugih djelatnosti, poput zdravstva.

„Čini se da je situacija više nego alarmantna, što znači da već sada našu državu treba učiniti atraktivnom ne samo za investitore, već i za domaće zaposlene. Da li ćemo kao država i cjelokupno društvo sve ovo posmatrati pasivno, kao neminovan proces, i eventualno preduzeti određene korake tek kada za njih bude kasno, ili ćemo djelovati hitno i kreirati mjere koje će preduprijediti zadržavanje radne snage, njihovo dodatno usavršavanje, ulaganje u karijeru i obezbjeđenje boljih uslova rada“, pitali su iz UPCG.

Oni su saopštili da su se mnoge zemlje već ozbiljno posvetile tome i preduzele konkretne mjere u kontekstu ublažavanja posljedica iseljavanja, posebno kada su u pitanju obrazovana i mlađa populacija.

Tome je, kako su naveli, prethodilo i formiranje timova sastavljenih od najpozvanijih ljudi u državi koji su se bavili analizom i pronalaženjem najboljih načina za brzo prilagođavanje novonastaloj situaciji i novim uslovima zapošljavanja i rada, prativši trend migracija koji je evidentan i na svjetskom nivou, posebno idući u korak sa ozbiljnim prognozama po pitanju izazova budućnosti koje nosi digitalizacija poslovanja i razvoj novih industrija, što će potisnuti značajan broj manuelnih poslova.

U UPCG su, kako tvrde, svjesni da je prvi motiv svakog radno sposobnog građanina zarada, a za privrednika dobit.

„Upravo zbog toga, UPCG godinama unazad predlaže smanjivanje troškova na rad, jer je Crna Gora jedina zemlja u regionu u kojoj se, primjera radi, dio zarade koji se odnosi na topli obrok i regres oporezuju“, kazali su iz UPCG.

Oni su dodali da je Republika Srpska, da bi izbjegla odliv radne snage i postala primamljiva za radnike, nedavno usvojila mjeru za izvjesno povećanje zarada, te će za plate iznad оdređenog iznosa poslodavcima vraćati 70 odsto uplaćenih doprinosa na uvećani dio.

„Treba imati u vidu činjenicu da mladima, za ostanak u zemlji, zarade jesu bitan uslov, ali svakako ne i ključan, odnosno jedini. Za odluku te vrste mladima su važne i brojne druge stvari, naročito one koje im garantuju kvalitet života, kao što su sistem obrazovanja i zdravstvene zaštite. Sve su to parametri koji utiču na ukupan nivo migracija iz naše u druge, razvijene zemlje“, rekli su iz UPCG.

Oni su saopštili da se zato od države očekuje sveobuhvatan, analitički pristup koji će na nastale probleme odgovoriti pravovremeno, donošenjem odgovornih strateških odluka, počev od procjene potreba tržišta rada pri kreiranju upisnih politika, preko poboljšanja uslova za održavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, brze i efikasne administracije, predvidljivog poslovnog ambijenta i stabilnog poreskog sistema.

„Sve to bi dovelo i do adekvatno plaćenih poslova. Upravo takav odnos države i ozbiljnost u rješavanju ovog ekonomskog pitanja, očekuju crnogorski privrednici. Naravno, sama država ne može ispuniti sva ova očekivanja, zbog čega je neophodna pravovremeno i suštinsko uključenje svih segmenata društva koje, uz donosioce odluka, čine i socijalni partneri, odnosno predstavnici poslodovaca i sindikata“, rekli su iz UPCG.

Oni su poručili da je to zajednički problem i da se tako i na vrijeme mora rješavati.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...