fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora od oktobra članica Svjetskog udruženja za puteve

Crna Gora od oktobra članica Svjetskog udruženja za puteve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će u oktobru postati članica Svjetskog udruženja za puteve, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

„Zvanično učlanjenje Crne Gore očekuje se u oktobru, na godišnjem Kongresu“, kazali su predstavnici Ministarstva, kojem je Svjetsko udruženje za puteve uputilo poziv za učlanjenje.

Iz tog Vladinog resora su naveli da će Crna Gora, uz sve ostale benefite koje članstvo donosi, imati svog delegata koji će biti član Savjeta i učestvovati u donošenju odluka.

Crna Gora će imati svoje predstavnike i u drugim tijelima udruženja.

Iz Ministarstva su podsjetili da Svjetsko udruženje za puteve, od osnivačkog kongresa u Parizu 1908. godine, okuplja svjetsku elitu stručnjaka za puteve, u cilju povezivanja, razmjene i širenja znanja.

Udruženje ima i savjetodavnu funkciju pri Ekonomskom i Socijalnom savjetu Ujedinjenih nacija, a trenutno je među njegovim članicama 121 zemlja.

„Svjetsko udruženje za puteve predstavlja vodeći međunarodni forum za analizu i raspravu o čitavom spektru pitanja koja se odnose na puteve i drumski saobraćaj, utvrđivanje, razvoj i širenje najbolje prakse i omogućavanje boljeg pristupa međunarodnim informacijama, potpuno sagledavanje potreba zemalja u razvoju i tranziciji u okviru svojih aktivnosti, razvijanje i promovisanje efikasnih alata za donošenje odluka o pitanjima vezanim za puteve i drumski transport“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da su resorni ministar Osman Nurković, i generalni direktor Direktorata za državne puteve, Mirsad Ibrahimović, prošle godine prisustvovali Međunarodnom zimskom kongresu o putevima.

Oni su tom prilikom razmijenili mišljenja i prakse sa kolegama iz Poljske, Japana i Litvanije, i neposredno se upoznali sa aktivnostima, opremom i standardima kojih se pridržavaju poljske kompanije u okviru poslova održavanja autoputa, aktivnostima njegove popravke i čišćenja, kao i načinu finansiranja i izgradnje.

Najčitanije