fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora zadržala istu poziciju u izvještaju o lakoći poslovanja

Crna Gora zadržala istu poziciju u izvještaju o lakoći poslovanja

Vašington, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u novom izvještaju Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja, Doing business, zadržala isti rang kao i prošle godine i našla se na 50. mjestu od 190 rangirane zemlje, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„U poređenju sa prošlogodišnjim izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07, sa 72,73 na 73,8 i zadržala isti rang“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je najznačajniji napredak ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i tako poboljšala rang u toj oblasti za 35 mjesta.

U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji SB, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

„Takav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli su da je Crna Gora napredovala i kod indikatora prekogranična trgovina, koji tretira procedure za uvoz i izvoz.

Crna Gora je poboljšala poziciju za šest mjesta, tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.

„U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Predstavnici su saopštili da kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...