fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCrnogorski privrednici počeli da ulažu u zaposlene

Crnogorski privrednici počeli da ulažu u zaposlene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski privrednici su, prateći svjetske trendove, počeli da ulažu u svoje zaposlene, jer shvataju da bez usavršavanja, razvoja i edukacije oni teže mogu izaći na tržište i odgovoriti zahtjevima klijenata i standardima, ocijenjeno je na seminaru u Privrednoj komori (PKCG).

Osnivač kompanije ID Faktor i biznis trener sa bogatim znanjem i iskustvom stečenim u poznatim multinacionalnim kompanijama, Ivana Malović, je kao predavač na seminaru pod nazivom Vještine komunikacije i konflikti kazala da je komunikacija osnov svakog (ne)uspješnog razgovora, odnosno pregovora.

“Komunikacija je kao temelj za kuću. Od našeg načina komunikacije, zavisi koliko i na koji način će se realizovati dalji koraci. Najbitnije je da se zapitamo, kako komuniciramo, šaljemo poruku a pitanje svih pitanja jeste koliko aktivno, sa pažnjom slušamo i poštujemo sagovornika”, rekla je Malović.

Ona je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG, saopštila da jedan od razloga konfliktnih situacija jeste baš to „podrazumijevanje“ dobre komunikacije i neprihvatanje saradnje.

“Privrednicima poručujem da usavršavaju vještine komunikacije. Poštujte sebe i svoje stavove, ali saslušajte drugu stranu sa puno poštovanja i pažnje, dajte priliku drugima da vas uvjere zbog čega je važno to što izlažu. Vjerujem da poštovanje vodi ka uspješnoj komunikaciji koja rješava konflikte i saradnji”, poručila je Malović.

PKCG je seminar orgnizovala ove sedmice u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada.

Više od 50 polaznika seminara je, kroz tehnike i interaktivne vježbe, imalo priliku da sazna kako da na efikasan način izbjegnu nesporazume u svakodnevnoj komunikaciji sa nadređenima, kolegama ili poslovnim partnerima, kao i da unaprijede međuljudske odnose.

Bilo je riječi o tome kako saopštiti poruku jezikom svog sagovornika, sagledati njegovu poziciju, dati podsticajne povratne informacije, rješiti konflikte u timu ili porodici, komunicirati kvalitetnije na svim poljima.

Predstavnica Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Ksenija Đukanović, kazala je da komunikacija podrazumijeva mnogo više od razmijene informacija.

“Možemo reći da je komunikacija ključan preduslov svakog odnosa između ljudi. Uspješna komunikacija podstiče razumijevanje, jača interpersonalne odnose, poboljšava timski rad i gradi povjerenje među ljudima”, ocijenila je Đukanović.

Ona je dodala da razvoj vještina komunikacije doprinosi kvalitetnijim odnosima i unaprjeđenju organizacionog funkcionisanja u svim oblastima i na svim nivoima.

Predstavnik Sekretarijate za preduzetništvo Glavnog grada, Vladimir Pavićević, podsjetio je na dobru saradnju sa PKCG na edukativnim aktivnostima koje doprinose usvajanju znanja i tehnika od značaja za savremeno poslovanje.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...