fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCrnoj Gori od ekonomskog državljanstva milijardu EUR

Crnoj Gori od ekonomskog državljanstva milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program ekonomskog državljanstva obuhvatiće dvije hiljade investitora i u naredne tri godine donijeće Crnoj Gori više od milijardu EUR, saopštio je predsjednik Arton Capitala, Armand Arton, koji već 15 godina izrađuje takve programe.

Arton je kazao da Crna Gora može da postane Davos na Balkanu i objasnio da što je manja zemlja, uticaj programa ekonomskog državljanstva na ekonomiju je pozitivniji.

“Program je postavljen za dvije hiljade investitora koji će u naredne tri godine da donesu više od milijardu EUR Crnoj Gori. Udvostručiće se strane investicije i u tom periodu iznosiće 20 odsto prošlogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP)”, rekao je Arton za Televiziju Crne Gore.

Crna Gora je, kako je dodao, zemlja sa velikim potencijalom za biznis.

Crnogorska Vlada priprema normativne i proceduralne pretpostavke za početak programa ekonomskog državljanstva. Zainteresovani investitori moći će da ulože 250 hiljada EUR u neki od razvojnih projekata u nerazvijenom području ili 450 hiljada EUR u razvijenom regionu, koje prethodno odobri Vlada.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će biti naplaćivana i naknada do 100 hiljada EUR po zahtjevu i usmjerena u poseban fond za nerazvijena područja.

Ta ulaganja predstavljaće šansu za razvoj sjevera. Arton je ocijenio da će to biti prilika za zapošljavanje mladih.

“Razvoj ski-rizorta je ključan projekat za sjever. Takođe kongresni i korporativni turizam. Zašto kompanije i Vladine institucije ne bi održavale sastanke i seminare u hotelima na sjeveru, u predivnom okruženju, na primjer u Kolašinu”, naveo je Arton.

On je kazao da i da je za nove investicije neophodno poboljšati infrastrukturu na sjeveru zemlje.

“Vjerujem da će autoput biti odlična osnova i da ćete imati sezonu na sjeveru tokom cijele godine, a ne samo pet do šest mjeseci kao na obali. Znamo da i Crnogorci i stranci vole da idu na planinu i zimi i ljeti”, rekao je Arton.

On je savjetovao da Crna Gora treba da ostane otvorena za investitiore, jer je veoma privlačna za ulganje. Dokaz za to su Porto Novi, Luštica Bay i Porto Montenegro, koji su pozicionirali Crnu Goru na mapi prestižnih svjetskih turističkih destinacija.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije