fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDanilovgrad dobio prve pametne klupe

Danilovgrad dobio prve pametne klupe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Danilovgradu su, u okviru zajedničkog projekta Opštine i Crnogorskog Telekoma, postavljene moderno dizajnirane pametne klupe, prve tog tipa u Crnoj Gori.

Klupe su postavljene na dva trga – 9. decembra i golootočkih žrtava, uz konkretno rješenje URB-A, prve crnogorske kompanije koja je osmislila i proizvela pametnu klupu.

„Time Telekom nastavlja da doprinosi razvoju pametnih gradova i da podržava pametna rješenja, posebno ona koja su osmišljena i proizvedena na teritoriji Crne Gore“, navodi se u saopštenju kompanije.

Stručnjak za razvoj softverskih proizvoda u Telekomu, Vuk Vukašinović, kazao je da pametne klupe nijesu novost, ali pametna klupa proizvedena u Crnoj Gori jeste.

“Telekom je podržao domaću kompaniju URB-A, koja je osmislila i proizvela jedno ovakvo rješenje. Atribut ‘pametna’ proizilazi iz činjenice da klupa posjeduje solarni panel putem kojeg se puni baterija koja omogućava punjenje mobilnog telefona, ali i Wi-Fi mrežu u blizini klupe“, objasnili su iz Telekoma.

Vukašinović je saopštio da nije potrebno posebno napajanje električnom energijom, što je čini samoodrživom.

„Savremeni dizajn, promišljeno uklopnjen tehnički sadržaj u moderan urbani mobilijar, čini ove klupe inovativnim domaćim rješenjem, što je od posebnog značaja za sve nas“, naveo je Vukašinović.

Glavni administrator u Opštini Danilovgrad, Dejan Vuković, rekao je da taj inovativni urbani mobilijar, sa solarim napajanjem za integrisane punjače, USB ulaze, Wi-Fi, kao i ostavljenom opcijom za mjerače nivoa ugljen-dioksida u vazduhu, buke, temperature, vlage i vazdušnog pritiska, označava početak razvoja Danilovgrada kao pametnog grada.

„Ovo je tek prvi korak razvoja u tom pravcu. Odmarajući na klupi, građani će biti u prilici da dopune bateriju na svom mobilnom telefonu ili tabletu i da koriste besplatan internet“, dodao je Vuković.

Iz Telekoma su podsjetili da je, pored pametnih klupa, u toku implementaicja još dva projekta.

To su instalacija uređaja za praćenje parametara kvaliteta vazduha na teritoriji Podgorice, kao i prvi javni punjač za električne automobile u Crnoj Gori na Svetom Stefanu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije