fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDeficit budžeta skoro 70 miliona EUR

Deficit budžeta skoro 70 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta za sedam mjeseci ove godine iznosi 69,6 miliona EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Dan piše da je samo u julu deficit Vlade iznosio 6,3 miliona EUR. Prihodi budžeta su od januara do jula iznosili 998,1 milion, dok su rashodi bili 1,07 milijardi EUR.

„U periodu od januara do jula tekuće godine ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 69,6 miliona EUR ili 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 143,9 miliona EUR manje u odnosu na planirani, a u odnosu na uporedni period prošle godine manje 17,5 miliona EUR“, pokazuju podaci Ministarstva finansija, na čijem čelu je Darko Radunović.

Prihodi budžeta u periodu od januara do jula, od 998,1 milion su u odnosu na plan viši 1,1 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine viši osam odsto.

„Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost veća 35,4 miliona EUR, doprinosa 17,5 miliona EUR i akciza 5,9 miliona EUR“, naveli su iz Ministarstva.

Pozitivno odstupanje poreskih prihoda rezultat je, kako se dodaje, pozitivnih makroekonomskih kretanja, naplate poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenja redefinisane akcizne politike, kao i jačanje poreske discipline.

Izdaci budžeta u istom periodu, od 1,07 milijardi EUR iznose 22,2 odsto BDP-a i u odnosu na planirani manji su 11,1 odsto.

„U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 962,6 miliona EUR i manja je 51,3 miliona EUR ili 5,1 odsto u odnosu na planiranu kao rezultat niže realizacije gotovo svih kategorija izdataka u okviru tekuće budžetske potrošnje“, kazali su iz Ministarstva.

Pored toga, kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 105,1 milion EUR, što je manje 43,9 odsto od planiranog.

Najčitanije