fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeficit u januaru 32,3 miliona

Deficit u januaru 32,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta u januaru iznosio je 32,3 miliona EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

“U januaru je deficit budžeta ostvaren u iznosu od 32,2 miliona ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 31,3 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine usljed više realizacije kapitalnog budžeta”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Dan piše da su prihodi budžeta u januaru iznosili 107,1 milion EUR, što je u odnosu na plan više sedam miliona, a u odnosu na isti mjesec prošle godine 25,6 miliona ili 31,4 odsto.

“Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Naplata poreza na dobit viša je 97 odsto, poreza na promet nepokretnosti 26,6 odsto, poreza na dodatu vrijednost 21,8 odsto, poreza na dohodak 21,3 i doprinosa 13,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, kazali su iz resora Darka Radunovića.

U istom periodu i neporeski prihodi bilježe rast, tako da su naknade više 30,5 odsto i takse 2,3 odsto. Takođe, i donacije su devet puta više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Izdaci budžeta, kako su naveli, u januaru su iznosili 139,4 miliona EUR ili 2,9 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su 28 miliona, odnosno 16,7 odsto.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, izdaci su realizovani u većem ukupnom iznosu od 33,3 miliona, od čega se na kapitalni budžet odnosi 24,4 miliona i to u dijelu projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa.

“U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 112,8 miliona EUR i manja je 27,9 miliona ili 19,8 odsto u odnosu na planiranu, dok je kapitalni budžet realizovan na nivou plana. Niže ostvarenje tekuće budžetske potrošnje rezultat je niže realizacije rashoda za materijal i usluge, kao i kapitalnih izdataka tekućeg budžeta, budući da su ove kategorije troškova, u najvećoj mjeri, uslovljene sprovođenjem tenderskih procedura za javne nabavke”, rekli su iz Ministarstva.

U skladu sa tim, te kategorije rashoda karakteriše veći stepen realizacije počevši od drugog kvartala godine.

Deficit je prošle godine od januara do oktobra iznosio 38 miliona EUR, dok je na kraju prošle godine iznosio 159 miliona.

Najčitanije