fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDeficit za trećinu veći od planiranog

Deficit za trećinu veći od planiranog

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit javnih finansija u ovoj godini procijenjen je na 135,5 miliona EUR ili 2,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 38,2 odsto više od planiranog.

“Razlog navedenog odstupanja je niže ostvarenje prihoda, odnosno povećanje rashoda nastalo usljed realizacije otplate obaveza iz prethodnog perioda u procijenjenom iznosu od 30,2 miliona EUR. Primarni deficit javnih finansija procijenjen je na 43,9 miliona ili jedan odsto”, navodi se u Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu u dijelu gdje se pojašnjavaju ostvarenja budžeta u ovoj godini.

Do kraja septembra deficit javnih finansija je iznosio 29,5 miliona, što znači da će u posljednja tri mjeseca ove godine deficit iznositi preko 100 miliona EUR, piše Dan.

“Izvorni javni prihodi u ovoj godini procijenjeni su na nivou od 1,97 milijardi EUR ili 42,9 odsto procijenjenog BDP-a. Procijenjeni prihodi manji su u odnosu na planirane 14,1 milion, dok su u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći 188,7 miliona”, navodi se u Predlogu zakona o budžetu.

U dokumentu se dodaje da se procjenjuje da će u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat pozitivnih trendova u makroekonomskom okruženju i efekata mjera fiskalne konsolidacije, sve kategorije poreskih i neporeskih prihoda, bilježiti rast.

“Kod poreskih prihoda najveće odstupanje biće zabilježeno po osnovu naplate prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV) 77,4 miliona ili 14,1 odsto, kao rezultat povećanja standardne stope, ali i rasta ekonomske aktivnosti. Istovremeno, porezi i doprinosi na zarade biće veći 35,1 milion ili 11,3 odsto usljed naplate zaostalog poreskog duga i jačanja poreske discipline”, navodi se u Predlogu zakona u budžetu.

Takođe, doći će do povećanja prihoda po osnovu poreza na dobit za 20,1 milion, kao posljedica pozitivnih trendova u makroekonomskom okruženju.

Kada su u pitanju neporeski prihodi najveće odstupanje zabilježeno je kod naplate prihoda od kapitala za 32,7 miliona, prvenstveno usljed naplate dividende od Elektroprivrede (EPCG).

Na drugoj strani, u odnosu na planirane u ovoj godini, procjenjuje se da će ostvareni prihodi biti manji usljed niže naplate prihoda od akciza na cigarete, uzrokovanih nepovoljnim kretanjima na tržištu, a usljed čega je i redefinisana akcizna politika u ovoj oblasti. S tim u vezi, procjenjuje se da će, u odnosu na plan, akcize biti niže 4,1 milion.

Javna potrošnja u ovoj godini procijenjena je u iznosu od 2,109 milijardi EUR i u odnosu na plan je veća 23,4 miliona ili 1,1 odsto.

“Rebalansom budžeta koji je usvojen u julu, ukupni budžetski izdaci centralnog budžeta u odnosu na prethodno planirane, umanjeni su 4,6 miliona”, objašnjeno je u Predlogu zakona o budžetu koji će pred poslanicima uskoro braniti ministar finansija Darko Radunović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...