fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDepoziti porasli 300 miliona EUR

Depoziti porasli 300 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Depoziti su od kraja prošle godine, kada je Centralna banka (CBCG) počela aktivnosti na rješavanju stanja u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), porasli više od 300 miliona EUR, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je na sastanku sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), Anthonyjem De Lannoyem, kazao da je stanje u bankarskom sektoru osnaženo nakon rješavanja pitanja u vezi sa ranjivim bankama, što potvrđuju odlični pokazatelji ključnih bilansnih pozicija kod 13 banaka koje posluju u Crnoj Gori.

De Lannoy je rekao da takav trend depozita i činjenica da uvođenje stečaja u IBM i Atlas banci nije imalo negativnog uticaja na ostatak bankarskog sektora potvrđuju da je CBCG profesionalno i kvalitetno sprovela aktivnosti u vezi sa rješavanjem situacije u tim bankama.

On je dodao i da MMF prepoznaje napredak ostvaren u finansijskom sektoru.

Žugić je saopštio da je aktiva banaka, koja iznosi 4,5 milijardi EUR, na istorijskom maksimumu, dok je likvidna aktiva 1,1 milijardu EUR.

„Stabilnost bankarskog sektora potvrđuje i izuzetno visok koeficijent solventnosti koji iznosi 19,51 odsto, što je skoro duplo u odnosu na zakonski minimum od deset odsto“, naveo je Žugić.

On je kazao da crnogorska ekonomija bilježi kontinuirani rast u posljednih šest godina i da se i u ovoj očekuje visoka stopa rasta, čemu najveći doprinos daju turizam, energetika i građevinarstvo.

Žugić je upoznao De Lannoya sa osnovnim makroekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i sa planovima i aktivnostima CBCG koje se odnose na dalje snaženje finanijske stabilnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje CBCG sprovodi na planu implementacije planirane revizije kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), daljeg snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, i modernizacije platnog prometa.

Iz CBCG su podsjetili da je Crna Gora članica Belgijsko-holandske konstituence koja u MMF-u zastupa crnogorske interese i u čijem se sastavu nalazi još 14 zemalja: Holandija, Belgija, Luksemburg, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Bugarska, Kipar, Gruzija, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...