fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeutsche Welle objavio članak o Crnoj Gori

Deutsche Welle objavio članak o Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Renomirani njemački medij Deutsche Welle objavio je afirmativni članak o Crnoj Gori opisujući je kao zemlju crnih planina koje se strmo spuštaju do jadranske obale i podižu do visokih vrhova na sjeveru, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Deutsche Welle je u članku, objavljenom nakon studijske posjete Crnoj Gori, naveo da ona ima raznolike predjele, koje druge zemlje u regionu nemaju.

„Mala zemlja na Balkanu ima mnogo toga da ponudi: obalu na jugu, visoke planine na sjeveru, najveće jezero na Balkanu, prašume, duboke klisure i pet nacionalnih parkova. Kroz Crnu Goru prolazi šest hiljada kilometara pješačkih i biciklističkih staza, koje pokrivaju površinu od samo 14 hiljada kvadratnih metara – manje od njemačke države Šlezvig Holštajn“, navodi se u članku.

Autorka teksta Kristina Dajke navela je utiske nakon posjete planinskom selu Mala Crna Gora.

“Vozimo dalje. U daljini su uskoro vidljive male kolibe. Poput šarenih oblutaka razbacani su preko ravnice. Ovo je Mala Crna Gora, planinsko selo u kojem farmeri žive sa svojom stokom: krave, ovce i koze iz čijeg mlijeka prave sir i puter”, napisala je Dajke.

Ona je imala priliku i da posjeti Nacionalni park Durmitor.

„Dugi nizovi panoramskih puteva prolaze kroz Nacionalni park Durmitor, koji je osnovan 1952. godine. Tu ima više od 1,6 hiljada biljnih vrsta, uključujući i mnoge autohtone vrste koje se mogu naći. Tu živi oko 50 vrsta sisara, uključujući vukove, smeđe medvjede, risove, divokoze, zlatne orlove i tetrije“, navodi se u članku.

Ona je kazala da ulaz u park košta tri EUR, a da je od 1980. godine na UNESCO-voj listi svetske baštine.

„Iza sledećeg zavoja čeka još jedan pogled koji oduzima dah: U dolini Sušičko jezero treperi zeleno. Tiho i usamljeno, nalazi se između kamenih zidova. Samo dvoje turista hodaju obalnom stazom. Kad stignemo u dolinu, i oni nestaju.” piše Dajke.

Najčitanije