fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalizacija i tehnologije otvaraju nove mogućnosti

Digitalizacija i tehnologije otvaraju nove mogućnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većina građana Crne Gore čvrsto vjeruje da digitalizacija i tehnologije otvaraju nove mogućnosti, ali se plaše da neće moći da ih razumiju ili da neće umjeti da ih koriste, pokazalo je istraživanje Crnogorskog Telekoma.

Izvršna direktorica Telekoma, Dina Cibulskaja, kazala je da je istraživanje kompanije pokazalo da je Crna Gora veoma povezano tržište, ali da je, osim najosnovnije upotrebe pametnih telefona, aplikacije i e-usluge, i dalje u pionirskoj fazi kada je u pitanju njihovo korišćenje.

“Polovina građana priznaje da koristi samo osnovne funkcije pametnih telefona, odnosno da ih uglavnom koristi za društvene mreže”, navela je Cibulskaja u pismu u kojem je izložila viziju Telekomovog svijeta novih mogućnosti.

Iz kompanije su saopštili da kampanjom pod nazivom Svijet novih mogućnosti žele da skrenu pažnju na mogućnosti koje tehnologija pruža.

“U Telekomu smo posvećeni povezivanju korisnika ne samo jednih sa drugima, već i sa mogućnostima digitalnog svijeta. Vjerujemo da je pravedno ono društvo koje svima pruža jednake šanse“, poručila je Cibulskaja.

Ona je saopštila da je opšte poznato da Crna Gora ima izuzetno visok broj mobilnih telefona, a zvanični podaci pokazuju i rekordnu zastupljenost SIM kartica od čak 175 odsto.

„Značajan je i broj pametnih telefona u našoj zemlji, ima ih oko 60 odsto korisnika“, dodala je Cibulskaja.

Ona je rekla da istraživanje Telekoma pokazuje i da se građani plaše da neće moći da razumiju nove tehnologije, ili da neće umjeti da ih koriste.

„Prije digitalnog doba, sve je bilo mnogo jednostavnije. I stvari jesu bile jednostavnije, ali to ne znači i da su bile bolje. Sada znamo da većina građana Crne Gore čvrsto vjeruje da digitalizacija i nove tehnologije otvaraju nove mogućnosti“, poručila je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, pristup internetu odavno ne podrazumijeva samo zabavu, društvene mreže i razmjenu fotografija sa porodicom i prijateljima, već od kvaliteta i brzine mreže danas zavise posao i kvalitet života svakog građanina.

„Ulaganjima u razvoj mreže, korisnicima smo omogućili superiorno iskustvo modernih komunikacija u mreži kroz koju prolazi više od polovine 4G saobraćaja u zemlji. 4G mrežom pokrili smo skoro cjelokupnu naseljenu teritoriju Crne Gore, a fiksnom optikom gotovo cjelokupnu urbanu teritoriju“, dodala je Cibulskaja.

Ona je kazala da kompanija, ulaganjem u pokrivenost i razvoj mreže, istovremeno gradi most iznad digitalnog i društvenog jaza.

Cibulskaja je podsjetila da su Telekom i Ministarstvo prosvjete potpisali saradnju zahvaljujući kojoj će za 150 prigradskih i seoskih škola obezbijedtiti besplatan brzi 4G mobilni internet.

„Besplatan internet smo već obezbijedili za preko 200 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, a naša inicijativa koja traje više od decenije pomogla im je da se uključe u proces digitalizacije“, navela je Cibulskaja.

Ona smatra da je važno da svi – građani, kompanije i Vlada, budu uključeni u proces digitalizacije.

„Zato našim partnerima nudimo pametna i digitalna rješenja u skladu sa njihovim potrebama, kako bi transformisali poslovanje i omogućili kvalitetnije usluge građanima“, saopštila je Cibulskaja.

Digitalizacija, kako je zaključila, predstavlja početak modernog poslovanja, a u Telekomu su spremni da odgovore na svaku inicijativu.

Najčitanije