fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDigitalne tehnologije doprinose razvoju poljoprivrede

Digitalne tehnologije doprinose razvoju poljoprivrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, zbog čega mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, saopštila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je u Berlinu, na sastanku sa visokim predstavnicima vlada 70 zemalja svijeta u oblasti poljoprivrede, među kojim je bila i crnogorska delegacija, navela da bi razvoj digitalnih tehnologija trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i boljem pristupu tržištima.

Iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da je sastanak sa Merkel organizovan u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, posvećenog digitalizaciji kao odgovoru na globalne izazove u poljoprivredi.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se Merkel prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, koji se održava u okviru Zelene nedjelje – najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Merkel je kazala da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, kao i da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju sa zajedničkim problemima, zbog čega je važno da se na globalnom nivou razmotri mogućnost održivog načina obezbjeđenja korišćenja resursa za proizvodnju hrane i pronađu rješenja za borbu protiv gladi.

Ona smatra da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije.

Merkel je dodala da je neophodno i zajedničko davanje odgovora na izazove klimatskih promjena, jer je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Ona je saopštila da digitalizacija može unaprijediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, posebno u dijelu traženja najboljih rješenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna.

Učesnici Globalnog foruma i samita ministara će, kako je najavljeno, razmatrati aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unaprjeđenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svijetu.

Crnogorska delegacije će u okviru Foruma učestvovati i na skupu pod nazivom Potencijali poljoprivredne trgovine država Zapadnog Balkana.

Na skupu, koji organizuje njemačko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), govoriće državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Đuro Žugić.

Najčitanije