fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDijelu opština blokiran novac u Atlas banci

Dijelu opština blokiran novac u Atlas banci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorske opštine nijesu poslovale sa Invest bankom Montenegro (IBM) u stečaju, dok dio njih ima otvorene račune i novac u Atlas banci koji im je blokiran što im je, kako su saopštili, stvorilo probleme u poslovanju.

Vijestima je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD) saopšteno da je oko 60 hiljada EUR državnog i opštinskog novca ostalo u IBM banci u stečaju, a koji se neće moći naplatiti od Fonda, već će se isplata čekati iz stečajne mase.

List piše da je najviše novca na računima u Atlas banci “zarobljeno” Opštini Tivat i to skoro dva miliona EUR.

Ta Opština na svom tekućem računu u Atlas banci ima 1,65 miliona EUR. Pored toga, na drugom računu kao oročena sredstva u Atlas banci ima 261,85 hiljada EUR, što je ukupno 1,92 miliona EUR.

Opština Žabljak, kao i preduzeća i ustanove čiji je ona osnivač, imaju otvorene račune u poslovnici Atlas banke, saopšteno je Vijestima u tom kolektivu.

Sekretarka za finansije, Jelena Bojović rekla je da Opština Žabljak posluje preko Atlas banke duži niz godina i sve podračune i glavni račun posjeduje u toj banci.

“Nastalom situacijom znatno je otežano poslovanje, jer se i podračuni na koji se uplaćuju sredstva po raznim situacijama nalaze u Atlas banci. Da bi Opština mogla da otvori podračune u drugoj banci potrebno je da postojeće ugasi što je u ovoj situaciji nemoguće”, objasnila je Bojović.

Ona je dodala da lokalna uprava na računu Atlas banke ima oko 350 hiljada EUR sa kojim ne može raspolagati, jer klijenti traže plaćanje preko ostalih banaka izbjegavajući Atlas banku.

Iz Opštine Pljevlja su kazali da imaju otvoren račun kod Atlas banke i dva namjenska podračuna.

“Eventualne negativne posljedice, ako se otvori stečajni postupak u Atlas banci, mogu se odnositi na ove namjenske podračune”, kazali su u Opštini Pljevlja, dodajući da nema negativnih posljedica po rad javnih ustanova u toj opštini zbog situacije u dvjema bankama.

Iz Centralne banke (CBCG) tvrde da ne posjeduju informacije o tome koji državni i opštinski organi imaju otvorene račune u IBM banci u stečaju i o njihovim depozitima, kao i podatke o računima državnih preduzeća i njihovim depozitima.

U odgovoru koji je potpisao direktor sektora za kontrolu banaka Dejan Vujačić, objasnili su da zbog otvaranja stečajnog postupka ne posjeduju informacije.

“Otvaranjem stečajnog postupka nad IBM bankom u stečaju imenovan je stečajni upravnik koji je preuzeo ovlašćenja organa upravljanja i izvršnog direktora banke, pa je cjelokupna dokumentacija banke u posjedu stečajnog upravnika”, naveo je Vujačić.

Najčitanije