fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDirektorske plate 117 puta veće od radničkih

Direktorske plate 117 puta veće od radničkih

London, (MINA-BUSINESS) – Generalni direktori najvrijednijih firmi u Velikoj Britaniji zarađuju 117 puta više od prosječnog britanskog radnika, pokazali su podaci iz objavljenog istraživanja britanskog Instituta za kadrove i razvoj Chartered (CIPD) i tink-tenk organizacije High Pay Centre.

U studiji su analizirani javni podaci kako bi se uporedile plate direktora kompanija koje se nalaze u indeksnoj korpi FTSE 100 Londonske berze sa zaradama prosječnih radnika u Velikoj Britaniji.

Indeks FTSE 100 obuhvata 100 najvrijednijih britanskih kompanija koje se kotiraju na berzi, prenosi B92.

Prema nalazima studije CIPD-a, generalni direktori vodećih kompanija u toj zemlji za samo tri radna dana “zarade” britansku medijalnu platu od 29,56 hiljada funti (GBP) odnosno 38,64 hiljade USD.

Prosječan generalni direktor kompanije iz indeksne korpe FTSE 100 zaradio je 2018. godine 3,46 miliona GBP odnosno 4,52 miliona USD, što je ekvivalentno iznosu od 901,3 GBP na sat, odnosno 1,18 hiljada USD na sat, piše u izvještaju.

Poređenja radi, medijalna satnica za radnika sa punim radnim vremenom iznosila je 14,37 GBP ili 18,78 USD.

Kompanije u Britaniji su pod sve većim pritiskom da obezbijede transparentnost i pruže objašnjenja kada je riječ o platama izvršnih rukovodilaca.

Od ove godine, kompanije sa više od 250 zaposlenih koje su listirane na berzi biće u obavezi da otkriju raspon između plata svojih generalnih direktora i prosječnih zarada njihovih zaposlenih.

Od tih preduzeća će se takođe zakonom zahtijevati da opravdaju plate glavnih šefova i da na godišnjem nivou podnose izvještaje o tome britanskoj vladi.

Najčitanije