fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDjelimična obustva rada Vlade povećava broj nezaposlenih

Djelimična obustva rada Vlade povećava broj nezaposlenih

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Djelimična obustava rada američke Vlade, koja je počela 22. decembra prošle godine, mogla bi u januaru smanjiti broj radnih mjesta za 500 hiljada, upozorili su svjetski ekonomisti.

Stopa nezaposlenosti porasla bi iznad četiri odsto, osim ako se u srijedu u Vašingtonu ne riješi problem, saopštava agencija Reuters upozorenje svjetskih ekonomista, a prenosi B92.

Oko 800 hiljada Vladinih radnika nije primilo prvu ovogodišju platu u petak, nakon parcijalnog zatvaranja sistema 22. decembra, kada je predsjednik SAD, Donald Trump, zahtijevao da mu Kongres ove godine odobri 5,7 milijardi USD za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Platu je primilo 380 hiljada državnih činovnika, dok ostali rade bez naknade. Ukoliko Vlada ne riješi ovaj problem, ukazuje se u analizi, ostali radnici vodiće se kao nezaposleni.

”Ako Vlada ostane zatvorena do 19. januara, federalni radnici neće dobiti platu. To znači veliki veliki pad u glavnom izveštaju o platama, a riječ je od 500 hiljada do 600 hiljada činovnika”, rekao je viši američki ekonomista u Njujorku, Omair Šharif, za Reuters.

To bi moglo da dovede do prvog mjesečnog pada zaposlenosti od septembra 2010. godine, kako se navodi, i time stopira niz od 99 uzastopnih mjeseci u kojima se povećava broj radnih mjesta.

U analizi se ukazuje da, ako bi Kongres odlučio da retroaktivno isplati zarade tim radnicima, kao što je bio slučaj nakon zatvaranja Vlade u oktobru 2013. godine, opet bi se smatrali zaposlenima.

Privreda je u decembru otvorila 312 hiljada radnih mjesta, najviše za deset mjeseci, a Trump “voli da se hvali snažnim tržištem rada kao jednim od svojih rezultata”.

Najčitanije

Crna Gora privukla pažnju milionskog auditorijuma BBC-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) uspješno je realizovala promotivnu kampanju...