fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDo kraja mjeseca vjetroelektrana u funkciji

Do kraja mjeseca vjetroelektrana u funkciji

Bar, (MINA-BUSINESS) – Vjetroelektrana na Možuri trebalo bi da počne sa probnim radom do kraja novembra, saznaje Pobjeda.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je od sredine prošle sedmice do srijede, zbog priključenja vjetroelektrane Možura na prenosnu mrežu, isključio dalekovod 110 kilovolti (kV) Bar – Ulcinj.

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova tog energetskog objekta, završila je ranije montažu 23 turbine na Možuri.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije saopštili da je plan malteškog investitora kompanije Enemalta da sve instalacije i testiranja budu završeni do kraja septembra i da vjetroelektrana bude spremna za priključenje na elektro-energetsku mrežu CGES-a.

U slučaju uspješnog završetka probnog rada, čije trajanje zavisi od niza faktora, nadležno Ministarstvo održivog razvoja izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, nakon čega slijedi stvarni, komercijalni rad vjetroelektrane.

Vrijednost investicije je 89 miliona EUR, a cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186 hiljada EUR, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate.

Projektom je predviđena izgradnja 23 vjetrogeneratora sa po dva megavata (MW) instalisane snage.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW.

Država je prvobitno zaključila ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom koji čine španska kompanija Fersa energias renovables i podgorička firma Čelebić.

Taj investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju Enemalta, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

Vlada je na sjednici početkom septembra 2015. dala saglasnost na prenos ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji te vjetroelektrane.

U skladu sa ugovorom, bilo je definisano da izgradnja vjetroelektrane na Možuri bude završena do 15. novembra prošle godine. Ranije je iz Vlade saopšteno da su rizici kašnjenja u realizaciji tog ugovora na strani investitora, kao i svi troškovi koji proisteknu usljed kašnjenja krivicom investitora.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po MW.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...