fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobit na kraju trećeg kvartala 1,1 milion EUR

Dobit na kraju trećeg kvartala 1,1 milion EUR

Igalo, (MINA-BUSINESS) – Institut “Simo Milošević” zabilježio je u trećem kvartalu neto dobit od 1,1 milion EUR, što je 1,4 puta više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Instituta su na kraju septembra iznosili 9,6 miliona EUR i bili su 3,8 odsto veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije porasli su jedan odsto na 8,4 miliona EUR. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 4,57 miliona EUR, materijala 1,88 miliona, a amortizacije i rezervisanja 582,29 hiljada. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,35 miliona EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju trećeg kvartala vrijedila je 65,7 miliona EUR, što je oko jedan odsto manje u odnosu na uporedni period.

Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 908,29 hiljada EUR, a kratkoročna 2,25 miliona EUR.

Neraspoređena dobit iznosi 2,23 miliona EUR, a poreske obaveze 877,8 hiljada EUR.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vile Oliva posjeduje 26,69 odsto akcija Instituta, a crnogorski Investiciono-razvojni fond 23,65 odsto.

Crnogorska Vlada posjeduje 19,19 odsto dionica Instituta, Fond zdravstva 10,23 odsto, a Zavod za zapošljavanje 3,41 odsto. Iza HB Zbirnog kastodi računa 1 skriveno 1,38 odsto akcija, dok Valeant Pharmaceuticals International California posjeduje 1,29 odsto. Iza CK Zbirnog kastodi računa 1 skriven je 1,23 odsto dionica.

Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto vlasništva.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je krajem marta Tendersku komisiju za privatizaciju da sa češko-crnogorskim konzorcijumom Philibert i Vile Oliva, vlasnika Žarka Rakčevića, počne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji Instituta „Simo Milošević“.

Savjet je na sjednici usvojio izvještaj Tenderske komisije o rezultatima javnog tendera za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta i naložio da se započnu pregovori sa češko-crnogorskom konzorcijumom.

Konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva ponudio je deset miliona EUR za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu „Simo Milošević“ i 27,94 miliona EUR investicija u narednih pet godina.

Najčitanije