fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobra ekonomska politika Vlade prenijela se i na lokalnu samoupravu

Dobra ekonomska politika Vlade prenijela se i na lokalnu samoupravu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uspješna ekonomska politika Vlade u prethodne tri godine, tokom kojih je ostvaren privredni rast među najvišim u Evropi, prenijela se i na crnogorske lokalne samouprave, ocijenili su premijer Duško Marković i rukovodstvo Zajednice opština Crne Gore (ZOP).

Marković je danas, na sastanku sa predstavnicima ZOP-a, rekao da odlični ekonomski rezultati u protekle tri godine, tokom kojih je za 260 miliona EUR povećana naplata izvornih prihoda i otvoreno oko 30 hiljada novih radnih mjesta, predstavljaju rezultat Vlade i lokalne samouprave.

„Opštine su važan segment ukupnog javnog sektora. Bez zdrave komunikacije i odnosa, naša ukupna politika ne može biti uspješna i dati rezultate, a ti rezultati su prvenstveno dalji razvoj i bolji životni standard građana“, rekao je Marković.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je predsjednik Upravnog odbora ZOP-a, Veselin Grbović, podsjetio da nacionalna asocijacija lokalnih zajednica djeluje uspješno i nastupa jedinstveno bez obzira na političke razlike predstavnika, te da vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa izvršnom vlašću.

„Funkcionišemo kao cjelina i moguće da smo jedina institucija u Crnoj Gori koja djeluje jedinstveno, bez obzira na to da li je neko od nas pozicija ili opozicija. Vlada je u ove tri godine napravila dobre rezultate i sve se to prenosi na opštine“, smatra Grbović.

On je dodao da ZOP vidi prostor za unapređenje saradnje, posebno u pripremi propisa koji se tiču lokalne samouprave.

Predstavnici Vlade i ZOP-a su konstatovali da postupak donošenja i kvalitetna rješenja u zakonima o lokalnoj samoupravi i o njenom finansiranju predstavljaju primjer dobre saradnje.

„Na tim principima treba razmotriti pojedina rješenja u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, sa ciljem efikasnije implementacije zakona sa aspekta povećanja broja legalizovanih nelegalnih objekata“, dodaje se u saopštenju.

Marković je najavio da će prilikom izrade Programa rada Vlade za narednu godinu radna verzija tog dokumenta biti dostavljena ZOP-u na izjašnjenje o zakonskim rješenjima za koja asocijacija lokalnih samouprava smatra da treba da saopšti mišljenje.

Dogovoreno je i da se sastanci predsjednika Vlade sa rukovodstvom ZOP-a održavaju kvartalno.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...