fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryDobra popunjenost kapaciteta na Žabljaku

Dobra popunjenost kapaciteta na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Na Žabljaku je trenutno špic ljetnje turističke sezone, pri čemu je popunjenost privatnog i hotelskog smještaja na nivou od 80 odsto, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Vanja Krgović Šarović.

“Već od 15. jula imamo ozbiljan priliv turista. Ovih dana imamo dobru popunjenost i privatnog i hotelskog smještaja koji je na niovu 80 odsto popunjenosti, što govori da je posjećenost negdje na nivou prošle godine”, rekla je Krgović Šarović agenciji Mina-business.

Ona je navela da je početak sezone, odnosno drugu polovinu maja i početak juna obilježio pad posjete u odnosu na prošlu godinu, ali da je dobro što će imati produžetak sezone.

“Već imamo dobar buking za septembar i prvu polovinu oktobra i iskreno očekujemo da će se taj početni gubitak nadoknaditi u ovom periodu”, kazala je Krgović Šarović.

Ona je precizirala da su, kada je riječ o ljetnjoj sezoni, duži period na Žabljaku uglavnom prisutni stranci. Ove godine ih je 70 odsto, od kojih je najviše turista iz Francuske, Njemačke, Češke, Poljske i Slovenije, a osjetan je rast gostiju iz Kine.

Krgović Šarović je navela da je u tom gradu ozbiljno smanjena siva ekonomija.

“Prošle godine u ljetnjem periodu krenula je ozbiljna kampanja koja je uvezala Ministarstvo turizma, lokalnu samoupravu, Poresku upravu, TO i dala dobre rezutlate. Broj izdatihrješenja je 100 odsto povećan u odnosu na prethodni period”, saopštila je Krgović Šarović.

Prema njenim riječima, naplata boravišne takse i prijava i odjava turista je oko 50 odsto bolja u ljetnjem periodu i samim tim parametri pokazuju i veći rast turista.

Ona je navela da se većina aktivnosti dešava na prostoru Nacionalnog parka, ali da postoji veliko interesovanje za rafting rijekom Tarom, planinarenje, kao i posjetu Crnom jezeru, za koje postoji dobra izletnička posjećenost, odnosno jednodnevni dolasci turista preko turističkih agencija.

“Od noviteta bih istakla električni autobus Opštine Žabljak, koji je prošle godine dobijen kao donacija, a sada svakodnevno više puta saobraća od centra grada do Savinog kuka”, kazala je Krgović Šarović.

Takođe je za grupe organizovana panoramska vožnja do Ribljeg i Vražjeg jezera, kao i posjeta kulturno-istorijskom nasljeđu ili stećcima, koji su ušli na UNESCO-vu listu zaštite.

Krgović Šarović je navela da je ovih dana završeno ljetnje izdanje Evropskog filmskog festivala, pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) i EU Infocentra iz Podgorice.

“Trenutno u Kulturnom centru imamo izložbu durmitorskih fotogafija”, dodala je Krgović Šarović.

Ona je od 19. avgusta najavila veliki muzički festival, Wild Beauty Art, koji je podržala država.

“Koncerti, koji će trajati četiri dana, u večernjim satima će se organizovati na Crnom jezeru, a tokom dana na interesantnim turističkim i frekventnim tačkama, kao što je Savin kuk, Sedlo i most na Tari”, precizirala je Krgović Šarović.

TO, kako je zaključila, obilježava i neke međunarodne značajne datume, tako da sjutra obilježavaju Međunarodni dan zaštite voda odnosno Dunava, pod pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu