fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDobri ekonomski pokazatelji podstakli indekse

Dobri ekonomski pokazatelji podstakli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Vol stritu u četvrtak su blago porasli, jer su ulagače ohrabrili bolji pokazatelji američke ekonomije i solidni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones je ojačao 0,42 odsto na 26.559 bodova, S&P 500 porastao je 0,16 odsto na 2.905 poena, a Nasdaq indeks 0,02 odsto na 7.998 bodova, prenosi Hrportfolio.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih sedam cijene dionica su porasle, a najviše, 1,1 odsto, u industrijskom sektoru.

Rast dionica desio se zahvaljujući porukama iz kineskog Ministarstva trgovine da pregovori između Vašingtona i Pekinga napreduju, kao i boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije, koji su podržali nadu da usporavanje rasta neće biti toliko oštro koliko su se ulagači plašili.

Promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u martu porastao je po najvišoj stopi na mjesečnom nivou u posljednjih godinu i po, što pokazuje da je lična potrošnja, najveći pokretač ekonomije, snažna.

Uz to, objavljeno je da je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošle sedmice pao na najniži nivo u 50 godina, što ukazuje na dalje poboljšanje situacije na tržištu rada.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.
Od 77 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile kvartalne rezultate, njih skoro 78 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Analitičari su procijenili da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti za 1,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ukoliko se ispostavi da su te procjene tačne, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je najviše posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

Partner u kompaniji Keator Group, Matthew Keator, kazao je da su uoči početka sezone objavljivanja poslovnih rezultata, očekivanja bila vrlo niska, pa je do sada bilo finansijskih izvještaja koja su vrlo ugodno iznenadila.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,57 odsto na 12.222 boda, pariski CAC 0,31 odsto na 5.580 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto na 7.459 bodova.

Najčitanije