fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDobro snabdijevanje spustilo cijene nafte ispod 65 USD

Dobro snabdijevanje spustilo cijene nafte ispod 65 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak ispod 65 USD zbog procjena trgovaca da će dobrosnabdjeveno tržište bez većih problema prebroditi poremećaje u isporuci iz Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,83 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 58,34 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su danas zanemarili blokadu isporuke iz Libije zbog „više sile“ koja je objavljena nakon blokade naftovoda na istoku i zapadu zemlje i posljedičnog smanjenja proizvodnje.

Iz libijske državne naftne kompanije NOC su kazali da će, ukoliko izvoz bude obustavljen na duže vrijeme, rezervoari biti napunjeni u roku nekoliko dana, a proizvodnja usporiti na 72 hiljade barela dnevno. Libija je u posljednje vrijeme proizvodila oko 1,2 miliona barela nafte dnevno.

“Čini se da tržišne aktere ne brinu previše poremećaji u snabdijevanju s Bliskog istoka, odnosno u najmanju ruku rizik takvih poremećaja, zahvaljujući impresivnom povećanju proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u proteklim godinama”, konstatovali su analitičari Bank ING-a.

Eventualni poremećaji u snabdijevanju biće nadoknađeni većom proizvodnjom na nivou Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što bi moglo ograničiti njihov uticaj na globalna tržišta nafte, kazao je čelnik udruženja japanske naftne industrije.

Analitičari ING-a smatraju da tržišta umiruju OPEC-ovi rezervni proizvodni kapaciteti, veći od tri miliona barela dnevno.

Zabrinutost je ublažila i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi silazni trend aktivnosti u industriji i u trgovinskoj razmjeni uskoro mogao dotaći dno. MMF je u utorak blago snizio procjenu svjetskog ekonomskog rasta u ovoj godini, za 0,1 procentni bod na 3,3 odsto.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 66,11 USD, što znači da je bila 53 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije