fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijeljena bespovratna sredstva doprinose otvaranju novih radnih mjesta

Dodijeljena bespovratna sredstva doprinose otvaranju novih radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bespovratna sredstva za samozapošljavanje, koja su danas dodijeljena korisnicima po prvom javnom pozivu Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), doprinijeće razvoju preduzetništva i podržati ranjive grupe, saopštio je šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Podgorici, Herman Spitz.

On je kazao da je EU podržala grant šemu sa 3,5 miliona EUR, jer su Crnoj Gori potrebna radna mjesta i to mogu biti mali biznisi.

“U pitanju je dio većeg zajedničkog programa EU i Crne Gore koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja za oblasti obrazovanja, zapošljavanja i socijalne zaštite”, rekao je Spitz na konferenciji za novinare, na kojoj su potpisani ugovori sa 94 korisnika.

On je naveo da su reforma tržišta rada i razvoj radne snage već duže na vrhu prioriteta agende strukturnih reformi Crne Gore.

“Budući da Crna Gora teži da bude članica EU neophodno je da kao zemlja ostvari inkluzivni rast, koji će pomoći povećanju zaposlenosti i aktivnosti stanovništva radne dobi”, saopštio je Spitz.

On je dodao da se nada da će bespovratna sredstva koja se danas dodjeljuju pomoći Crnoj Gori da se podstakne novo preduzetništvo i da se pruži pomoć na kreiranju ekonomski održivih malih i srednjih preduzeća.

“Ta bespovratna sredstva pružiće podršku ranjivim grupama, otvoriće nove biznise i radna mjesta za žene, mlade i dugoročno nezaposlene. Takođe, ohrabrujuće to što je značajan broj tih grantova dodijeljen novim preduzetnicima na sjeveru”, rekao je Spitz.

Generalna direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ljiljana Simović, kazala je da je ta dodjela dio programa vrijednog 18 miliona EUR, koji se odnosi se na sektore obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike, ljudskih i manjinskih prava, kao i nauke.

“Za oblast zapošljavanja iz ovog programa, najveći dio je donacija EU Crnoj Gori u vrijednosti od 15 miliona, dok Vlada učestvuje sa oko 2,7 miliona EUR”, precizirala je Simović.

Ona je objasnila da je od tih 18 miliona EUR, za sektor zapošljavanja opredijeljeno 8,7 miliona EUR.

“Pored tih 3,5 miliona EUR o kojima govorimo danas, opredijelili smo i 1,6 miliona EUR za deficitarna zanimanja, 2,7 miliona EUR za manje razvijene opštine, kao i 470 hiljada EUR za projekat jačanja lokalnih inicijativa”, navela je Simović.

Ona je kazala da im je cilj da podstaknu oblasti tržišta rada, teže zapošljive kako bi Zavod rasteretili onog dijela građana koji ne mogu naći adekvatan posao.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić, kazao je da EU tim grantom doprinosi povećanju zaposlenosti, podsticaju preduzetništva, odnosno stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedilo je Zavodu grant iz pretpristupnih fondova EU, a da je ovo konkretna podrška govori podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije ZZZ kroz prvi javni poziv dobile bespovratna sredstva”, rekao je Mustafić.

On je objasnio da će korisnicima sa kojima su danas potpisani ugovori, u roku od 30 dana, biti uplaćen iznos od 80 odsto sredstava, a preostali nakon dostavljanja dokaznih dokumenata o prihvatljivim troškovima nastalim tokom izvođenja projekta.

“Podsticajna sredstva od tri do 7,5 hiljada EUR su bespovratna, ali obaveza korisnika je da ih namjenski utroši”, saopštio je Mustafić.

Ukupna bespovratna sredstva iz fondova EU kroz tri jednogodišnja ciklusa biće dodijeljena za minimum 400 korisnika.

Drugi javni poziv biće objavljen 30. marta. Pravo da se prijave imaju sve nezaposlene osobe koje su na evidenciji Zavoda minimum četiri mjeseca na dan objave poziva.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...