fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijeljeni grantovi za razvoj turizma u regionu

Dodijeljeni grantovi za razvoj turizma u regionu

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Savjet za regionalnu saradnju (RCC) dodijelio je danas u Sarajevu, u sklopu projekta razvoja i promocije turizma, prvih 12 od preko 30 grantova ukupne vrijednosti 548 hiljada EUR.

Grantove su dobila i tri aplikanta iz Crne Gore i to nevladina organizacija (NVO) Expeditio iz Kotora za projekat istraživanja spomenika iz Drugog svjetskog rata i njihovog uključivanja u nove kulturne rute, zatim Opština Danilovgrad za projekat razvoja i promocije turističkih obilazaka tvrđava u regionu, kao i Centar za održive turističke inicijative iz Podgorice, koji je predložio razvoj dvije kulturno-turističke rute duž staze avanturističkog turizma Via Dinarica.

Iz RCC-a je saopšteno da su bespovratna finansijska sredstva dodijeljena najboljim projektima u sklopu javnog poziva kojim su se tražili predlozi za unaprijeđenje zajedničke ponude kulturološkog i avanturističkog turizma Zapadnog Balkana, kao i infrastrukture i kvaliteta usluga duž odabranih turističkih ruta.

Generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović, kazao je da će grantovi doprinijeti proširenju turističke ponude u regionu, jer obuhvataju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, kako u smislu područja u kojima će se realizovati, tako i u smislu onih koji će ih sprovoditi.

“Mogu reći da imamo odličnu regionalnu zastupljenost, zbog čega sam veoma sretan“, rekao je Svilanović.

On je kazao da se na taj način doprinosi očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa u regionu i što je još važnije ekonomskom razvoju, rastu i zaposlenosti.

„Preduzeli smo prve korake na međunarodnoj promociji time što smo omogućili regionalnim turoperaterima da se predstave na međunarodnim sajmovima turizma, a kada naši turistički proizvodi budu spremni i u funkciji tada ćemo se još više posvetiti njihovoj promociji“, dodao je Svilanović.

Iz RCC-a su saopštili da će sedam od 12 grantova koji su dodjeljeni u prvom ciklusu biti iskorišćeni za razvoj i promociju novih regionalnih puteva kulture i proizvoda kulturološkog turizma, uključujući arheološka nalazišta rimskog perioda, spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu, utvrđenja i kulturno nasljeđe glavnih gradova.

„Ostalih pet grantova će doprinijeti daljem razvoju i promociji postojećih staza avanturističkog turizma, kao i razvoju novih proizvoda, uključujući regionalni put jahanja“, navodi se u saopštenju.

Direktorica za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Genoveva Ruiz Calavera, saopštila je da se turizam smatra važnim pokretačem ekonomskog razvoja EU.

„Udružujući se s namjerom da se razviju i promovišu zajednički turistički proizvodi, Zapadni Balkan može unaprijediti i razviti raznovrsniju ponudu za ljude iz regiona, ali i za evropsko i šire tržište,“ rekla je Ruiz Calavera.

Ona smatra da će projekti kojima su dodijeljena bespovratna sredstva istaći zajedničko i bogato kulturno nasljeđe regiona što pomaže u izgradnji vizije zajedničke budućnosti i doprinosi pomirenju.

Projekat razvoja i promocije turizma RCC-a, vrijedan pet miliona EUR, koji finansira EU, radi na objedinjavanju i razvoju raznovrsnije ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost programa za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava koji se realizuje u sklopu projekta i obuhvata 30 i više grantova iznosi 1,62 miliona EUR.

Najčitanije