fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDogovorili tijesnu saradnju i koordinaciju

Dogovorili tijesnu saradnju i koordinaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) počela je pripreme za implementaciju nezavisne procjene kvaliteta aktive (AQR), kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka, sa kojima je dogovorena tijesna saradnja i koordinacija.

Radni sastanak sa predstavnicima poslovnih banaka na kome se razgovaralo o predstojećim aktivnostima na planu implementacije AQR-a bankarskog sektora u Crnoj Gori održan je danas u CBCG.

U uvodnom izlaganju, Žugić je saopštio da je CBCG počela pripreme za implemenaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka.

U tom pravcu, nedavno je raspisan tender za izbor konsultanta CBCG koji će biti zadužen za implementaciju procesa AQR-a u skladu sa ECB Priručnikom iz prošle godine.

„Sa ciljem da obezbijedimo najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant“, rekao je Žugić.

On je zahvalio predstavnicima banaka na iskazanom interesovanju za kvalitetnu realizaciju tog značajnog projekta.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim aktivnostima planiranim za narednu godinu i dinamici njihove realizacije.

Predstavnici CBCG odgovarali su na pitanja predstavnika banaka, sa namjerom njihovog blagovremenog informisanja i što adekvatnije pripreme za predstojeće aktivnosti.

S obzirom na to da je riječ o projektu koji je izuzetno zahtjevan sa aspekta finansijskih i stručnih kapaciteta, dogovorena je tijesna koordinacija i saradnja između CBCG i banaka, kao i razmjena iskustava između pojedinačnih banaka.

Najčitanije