fbpx

Dolar blago pao

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima blago pao prema korpi valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,1 odsto na 96,20 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,6 odsto na 108,5 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Dolar je ojačao u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura pala 0,4 odsto na 1,1395 USD.

Slabljenje dolara posljedica je, između ostalog, velikih oscilacija cijena dionica na svjetskim berzama, jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

U uslovima manje sklonosti ulagača prema riziku, na dobitku su bile valute koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Raspoloženje na tržištu u petak se donekle poboljšalo nakon što je Kina potvrdila da će se trgovinski pregovori sa Sjedinjenim Američkiom Državama (SAD) održati u Pekingu početkom naredne sedmice.

Trgovinske napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije razlog su većih previranja koja su potresala finansijska tržišta veći dio prošle godine.

Dolar se našao pod pritiskom jer je u petak predsjednik američke centralne banke, Federalne reserve (Fed), Jerome Powell poručio da će banka biti strpljiva, da je svjesna rizika po ekonomiju i da će biti fleksibilna po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

Iako je nedavno Fed najavio da u ovoj godini očekuje povećanje kamata u dva navrata, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da neće biti nijednog povećanja.

Naprotiv, očekuju da će naredni potez Fed-a biti smanjenje kamata, možda već do kraja ove godine.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije