fbpx

Dolar ojačao

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je znatno porasla, jer je sve jasnije da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se nedavno očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,2 odsto, na 97,31 bod, blizu najvišeg nivoa u gotovo tri sedmice.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku ojačala 1,3 odsto, pa je cijena eura zaronila na 1,1225 USD, prenosi Hrportfolio.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je 0,55 odsto, na 108,45 jena (JPY).

Američka valuta je znatno ojačala u petak, jer su novi podaci pokazali da američko tržište rada i dalje solidno raste. U junu je broj zaposlenih povećan 224 hiljade, znatno više od 160 hiljada, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ti podaci su otvorili pitanje treba li Fed žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, s obzirom na to da rast najveće svjetske ekonomije ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili.

Trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem jula kamate smanjiti 0,25 postotnih bodova, međutim više gotovo niko ne očekuje rez od 0,5 postotnih bodova, što je podržalo kurs dolara.

S druge strane, euro je pod pritiskom zbog pada prinosa na državne obveznice članica eurozone, s obzirom na to da se zbog slabljenja tamošnje ekonomije očekuju nove podsticajne mjere Evropske centralne banke (ECB).

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje njemačke državne obveznice prošle sedmice prvi put skliznuli ispod minus 0,4 odsto, koliko iznosi kamatna stopa za depozite banaka u ECB-u.

Euro je oslabio i zbog vijesti da je za novu predsjednicu ECB-a nominovana izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, a koja važi za zagovornicu labavije monetarne politike.

Najčitanije