fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle sedmice, druge zaredom, što se zahvaljuje bržem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,9 odsto, na 98,01 bod, najviši nivo u dva mjeseca.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku ojačala 0,85 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1125 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je 0,9 odsto, na 108,65 jena (JPY).

Jačanje dolara najviše se zahvaljuje boljem nego što se očekivalo podatku o rastu američke ekonomije, objavljenom u petak.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u drugom tromjesečju 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 odsto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 odsto.

„I dalje se može vidjeti da američka ekonomija solidno raste, brže nego ekonomije grupe G7, a na tome se zasniva i snaga dolara”, kazao je strateg u firmi Wells Fargo Securities, Erik Nelson.

Podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će američka centrala banka, Federalne rezerve (Fed) naredne sedmice sniziti kamatne stope, ali ne previše agresivno.

“To je baš ono što je tržište trebalo – ne tako slab podatak koji bi upućivao na ubrzano usporavanje ekonomksih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Tako se očekuje da će čelnici Feda na sjednici naredne sedmice smanjiti ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, u raspon od dva do 2,25 odsto, a više gotovo niko ne očekuje rez cijene novca za 0,5 postotnih bodova.

S druge strane, euro je prošle sedmice bio pod pritiskom, pa je u jednom trenutku njegov kurs zaronio na 1,1102 USD, najniži nivo u dva mjeseca.

To je posljedica očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) smanjiti kamatne stope kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

Mnogi su očekivali da će čelnici ECB-a to učiniti već na sjednici prošle sedmice, ali nijesu.

Ipak, predsjednik ECB-a Mario Draghi signalizirao je spremnost za moguće smanjenje kamatnih stopa na narednoj sjednici u sepmtebru, a poručio je i da se razmatraju druge opcije ublažavanja monetarne politike.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...