fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar ojačao prema korpi valuta

Dolar ojačao prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima ojačao, uprkos smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke, jer ulagači ocjenjuju da je američka privreda u boljoj formi od ostalih.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,25 odsto na 98,51 bod.

Kurs eura je prema dolaru skliznuo 0,5 odsto na 1,1017 USD, prenosi Hrportfolio.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, 0,5 odsto, pa je njegova cijena pala na 107,55 jena (JPY).

U fokusu ulagača bila je sjednica čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji su odlučili da smanje ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, u rasponu od 1,75 do dva odsto.

To smanjenje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, ali je Fed-ovo saopštenje razočaralo one ulagače koji su očekivali nesumnjive signale da će banka nastaviti da smanjuje kamatne stope.

Procjene čelnika Fed-a pokazale su, naime, da očekuju da će kamate ostati u tom rasponu tokom cijele naredne godine.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell kazao je da su izgledi za američku ekonomiju povoljni, a da smanjenje kamata predstavlja osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalne privrede i trgovinskih tenzija.

On je kazao da bi Fed mogao dodatno da smanji kamate, ako ekonomija dodatno oslabi, ali da smatra da to smanjenje predstavlja samo umjereno prilagođavanje kamata, s obzirom da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerovatno vratiti Fed-ovoj planiranoj vrijednosti od dva odsto.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 60 odsto izgleda da će Fed do kraja godine još jednom smanjiti kamatne stope.

No, mnogi sumnjaju u to jer je američka privreda u relativno dobroj formi, iako se rast ponešto usporava.

Najčitanije