fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar ojačao u opreznom trgovanju

Dolar ojačao u opreznom trgovanju

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima ove sedmice blago ojačao prema korpi valuta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog ponovnog rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, što dovodi u pitanje trgovinski dogovor.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,2 odsto na 98,2 bodova.

Kurs eura prema dolaru skliznuo je 0,3 odsto na 1,102 USD.

Američka valuta je oslabila u odnosu na japansku, 0,15 odsto, pa je njena cijena skliznula na 108,65 jena (JPY), prenosi Hina.

Na tržištima je vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pa kursevi najvažnijih valuta nijesu značajnije oscilirali.

Kada su vijesti o trgovinskim pregovorima bile negativne, jačale su valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su švajcarski franak i japanski jen.

Kada su vijesti bile pozitivne, jačale su valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

U petak je kineski predsjednik Xi Jinping kazao da Peking želi postići dogovor s Vašingtonom i da nastoji izbjeći trgovinski rat, ali da se neće bojati uzvratiti, bude li potrebno.

No, nakon sedmicu mješovitih signala u vezi vjerovatnosti postizanja preliminarnog trgovinskog sporazuma, najnovije vijesti nijesu imale većeg uticaja na tržišna kretanja.

“S obzirom da smo prethodnih dana svjedočili mnogim udarnim vijestima s područja trgovine, također bi se moglo zaključiti da je ovo u stvari status quo”, napisao je valutni analitičar u Commerzbanku Hao Zhou u bilješci klijentima.

Na tržište valuta nije značajnije uticalo ni objavljivanje zapisnika s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke, na kojoj je banka smanjila ključne kamatne stope, treći put ove godine.

Iz zapisnika se nije moglo doznati ništa više nego što se do sada znalo – da je smanjenje kamata za ovu godinu završeno, a da će dalje odluke u vezi cijene novca zavsiti od budućih ekonomskih pokazatelja.

Najčitanije