fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar oslabio na valutnim tržištima

Dolar oslabio na valutnim tržištima

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice prema korpi valuta oslabio, jer je sve izvjesnije da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), krajem ovog mjeseca smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je 0,3 odsto.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,4 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,1270 USD.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara pao je 0,5 odsto na 107,90 jena (JPY), prenosi Hina.

Pritisak na dolar posljedica je očekivanja ulagača da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvještaju o ekonomskoj situaciji, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je tokom dva dana svjedočenja u Kongresu da je banka spremna da primjereno djeluje kako bi podržala dalji rast privrede, prenosi Hrportfolio.

On je međutim podsjetio na rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalne ekonomije i slabosti poslovnih investicija.

Analitičari smatraju da je skoro sigurno da će Fed na sjednici krajem jula smanjiti kamate za barem 0,25 procentnih poena, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,5.

“Nakon što kamatne stope budu snižene za četvrtinu procentnog poena, što tržišta u najvećoj mjeri očekuju, Powell će ostaviti sve opcije na stolu, a to znači da su izgledi za dolar neizvjesni”, kazao je valutni analitičar u banci Credit Agricole, Manuel Oliveri.

Ipak, dolar nije znatnije oslabio prema ostalim valutama jer se očekuje i da će ostale velike centralne banke u svijetu voditi popustljivu monetarnu politiku.

Tako se vjeruje da će zbog usporavanja rasta ekonomije eurozone uskoro i Evropska centralna banka (ECB) uvesti nove podsticajne mjere.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...