fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar oslabio nakon dvije sedmice rasta

Dolar oslabio nakon dvije sedmice rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je prema korpi ostalih valuta oslabio, nakon dvije sedmice rasta, dok je euro ojačao, iako je sve manje vjerovatno da će Evropska centralna banka (ECB) ove godine povećati kamate.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,4 odsto na 96,5 bodova.

Zelena novčanica je prema japanskoj valuti ojačala 0,2 odsto na 110,7 jena (JPY), prenosi Hina.

Američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,35 odsto na 1,1335 USD.

Dolar se našao pod blagim pritiskom u petak jer je nakon poruka o napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine ojačala sklonost ulagača prema rizičnijoj imovini.

Američki predsjednik, Donald Trump, kazao je da postoje vrlo dobri izgledi da će SAD i Kina postići dogovor o okončanju trgovinskog rata, da je sklon da produži rok za dogovor i nakon 1. marta i da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

To je podstaklo nadu ulagača da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

U srijedu je objavljen zapisnik sa januarske sjednice američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koji je pokazao da mnogi čelnici nijesu sigurni kakvo bi trebalo da bude prilagođavanje kamata tokom ove godine.

Fed je podizao kamate tri godine, pri čemu ih je prošle povećao čak u četiri navrata za po 0,25 procentnih poena.

Fed je, još prije nekoliko mjeseci, poručivao je da će u ovoj godini biti neophodno dodatno povećati cijenu novca, ali zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i slabljenja inflacionih pritisaka, posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Zapisnik sa sjednice Fed-a pokazao je da njegovi čelnici smatraju da u postojećim okolnostima zastoj u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik.

“Čini se da je ljestvica koju bi trebalo preskočiti kako bi se nastavile podizati kamatne stope postavljena prilično visoko. Nekoliko zvaničnika Fed-a poručilo je da bi povećanje kamata bilo nužno samo ako inflacija poraste više nego što se očekuje. S obzirom na situaciju, mi očekujemo da Fed ove godine neće mijenjati kamate, a da bi ga dalje usporavanje globalne privrede mogla natjerati da u narednoj godini smanji kamate za ukupno 0,75 procentnih poena”, rekao je ekonomista u firmi Capital Economics, Paul Ashworth.

U takvim okolnostima euro je ojačao prema američkoj valuti, iako je zbog usporavanja rasta privrede eurozone i popuštanja inflacionih pritisaka sve manje vjerovatno da će ECB povećati kamate.

Još prije nekoliko mjeseci očekivalo se da bi ECB u drugoj polovini ove godine mogao početi da povećava kamate, koje se kreću na rekordno niskim nivoima.

No, to je sve manje vjerovatno, a čak je moguće, kako smatraju analitičari, da će ECB uvesti nove podsticajne monetarne mjere, ako se usporavanje rasta ekonomije eurozone nastavi.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije