fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio nakon tri sedmice rasta

Dolar oslabio nakon tri sedmice rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim tržištima oslabio prema korpi valuta, nakon tri sedmice rasta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog strahovanja ulagača od širenja korona virusa i posljedica po ekonomiju.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,5 odsto na 97,21 bod.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,6 odsto na 1,1095 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 0,8 odsto na 108,40 jena (JPY).

Slabost američke valute prema japanskoj, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, posljedica je strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica zbog širenja korona virusa u i van Kine.

Zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća od koje je do sada u Kini umrlo više od 300 ljudi, dok ih je zaraženo više od 14.hiljada, ove sedmice je splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su oštro pale cijene dionica na svjetskim berzama.

Slučajevi tog virusa zabilježeni su u svim kineskim provincijama i u oko 20 zemalja svijeta. Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantena u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, ali su ulagači zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na privredu.

Avio-kompanije otkazuju letove za i van Kine, a mnoge firme su privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojevremeno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Američka centralna banka (Fed) je, kao što se i očekivalo, ostavila kamatne stope nepromijenjene i poručila da su nesigurnosti u vezi ekonomskih izgleda i dalje prisutne.

„Vjerujemo da je sadašnja monetarna politika odgovarajuća da podrži dalji održiv rast ekonomije, snažno tržište rada i povratak inflacije prema planiranih dva odsto”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Fed-a, Jerome Powell.

Ove sedmice je objavljen i podatak da je američka ekonomija prošle godine zabilježila najsporiji rast u posljednje tri godine.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) porastao je na godišnjem niovu 2,1 odsto, kao i u prethodna tri mjeseca.

U cijeloj prošloj godini BDP je porastao 2,3 odsto, znatno sporije nego godinu ranije, kada je rast iznosio 2,9 odsto.

Najčitanije