fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar oslabio prema euru

Dolar oslabio prema euru

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice oslabio prema euru, jer se očekuje da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zbog slabosti ekonomije u oktobru, već treći put ove godine smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,5 odsto na 98,3 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 0,5 odsto na 1,1040 USD, prenosi Hrportfolio.

Dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to 1,3 odsto, pa je njegova cijena dostigla 108,3 jena (JPY).

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u nestabilnim vremenima na ekonomskom i političkom planu, oslabio je zbog jačanja sklonosti ulagača prema riziku nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina postigli parcijalni trgovinski sporazum.

U petak je predsjednik SAD-a, Donald Trump, objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske vlade Liu Heom dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Preliminarni djelimični sporazum veliki je korak prema rješenju trgovinskog rata između dvije najveće svjetske privrede, koji traje 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalne ekonomije.

“Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a biće potrebno do pet sedmica da se sporazum napiše”, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa Heom.

Američki ministar finansija, Steven Mnuchin, saopštio je da SAD neće povećati carine na 30 odsto, s ranijih 25 odsto, na oko 250 milijardi USD vrijedan kineski izvoz, što je trebalo da stupi na snagu u utorak.

Američka valuta je oslabila u odnosu na euro jer se zbog naznaka usporavanja rasta američke ekonomije očekuje da će Fed već ovoga mjeseca dodatno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 procentnih poena, već treći put ove godine.

Pojedini analitičari smatraju da bi, osim u oktobru, Fed mogao smanjiti kamate još jednom do kraja godine, ukupno četiri puta u ovoj godini.

Najčitanije