fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar oslabio prema korpi valuta

Dolar oslabio prema korpi valuta

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice oslabio prema korpi valuta, najviše u odnosu na japanski jen, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, što je posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,2 odsto na 96,87 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,15 odsto na 1,116 USD.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara pao je 1,2 odsto na 108,1 jen (JPY).

Japanski jen i ostale valute, koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena, ojačale su u petak zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u avionskom napadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na aerodrom u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i zapovjednik iračke policije Abu Mehdi al-Mouhandis.

Pentagon je potvrdio da je američki predsjednik, Donald Trump, naredio likvidaciju Soleimanija.

“Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inostranstvu likvidirajući Qassema Soleimanija”, saopštilo je američko Ministarstvo obrane.

Iranski vrhovni vođa, Ali Hamnei, i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu.

“Iran i drugi slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi”, zaprijetio je Rohani.

Napetosti između SAD-a i Irana traju već mjesecima zbog američkih ekonomskih sankcija koje su naštetile iranskoj privredi.

„Tek smo u trećem danu nove godine, a već je pred investitorima velika geopolitička nesigurnost. Vidjećemo kako će reagovati Iran”, rekao je analitičar u brokerskoj kući OANDA, Jeffery Halley.

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...